Kasteel Hoensbroek wint Museumprijs 2021

Beeld: Unsplash/Henry Hustava.
Beeld: Unsplash/Henry Hustava.
8 december 2021

De VriendenLoterij Museumprijs 2021 is gewonnen door Kasteel Hoensbroek. Dat maakte de organisatie afgelopen week bekend. De prijs van 100.000 euro wordt jaarlijks uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds (Cultuurfonds) en de Vriendenloterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Het thema van dit jaar was Digitaal Verhaal.
 
De directeur van Kasteel Hoensbroek, Hans Thuis, werd tijdens een uitzending van het RTL-programma Koffietijd verrast met de prijs. Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds, reikte de prijs via een live verbinding aan de tafel van het programma uit. Volgens de organisatie won het museum met maar liefst 41 procent van de publieksstemmen. Met het winnen van de prijs kan de publieksfavoriet zich nu gaan richten op het realiseren van haar museumdroom; een kasteel waarin de tastbaarheid van het verleden tot leven komt, als een soort tijdmachine. Met verhalen over Bokkenrijders en adellijke bewoners, verteld door die vroegere bewoners zelf, wil het Kasteel de bezoekers een onvergetelijke ervaring geven. ‘De manier waarop Kasteel Hoensbroek digitale middelen inzet is, zeker gelet op het formaat van het museum, heel indrukwekkend’, aldus Broers. ‘Kasteel Hoensbroek weet bezoekers online terug te brengen naar Middeleeuwse sferen en zo te verleiden tot een bezoek aan het fysieke kasteel. Het laat daarbij zien dat je met enthousiasme, bevlogenheid en een topteam aan medewerkers en vrijwilligers veel van de grond kunt krijgen. Een waar voorbeeld voor vele andere musea en kastelen!’
 
Shortlist
De andere twee genomineerden, Museum Volkenkunde Leiden en het Amsterdam Museum, kregen respectievelijk 37 en 22 procent van de stemmen. De organisatie maakte in november een shortlist van de drie finalisten bekend, waarna het publiek tot 26 november online kon stemmen. De drie genomineerden onderscheidden zich wat de vakjury betreft het meest door inzet van digitale middelen, die het verhaal van het museum ondersteunen en versterken.
 
Reactie
Thuis laat het Cultuurfonds weten erg blij te zijn met het winnen van de prijs: ‘Het is geweldig dat het publiek ons als favoriet uitroept. En met de bijdrage kunnen we onze droom realiseren. We willen alle generaties met de modernste mediamiddelen koppelen aan ons erfgoed. We laten als het ware de kasteelbewoners van de afgelopen eeuwen zelf hun verhalen vertellen. Zo brengen we op een moderne manier het verleden naar het heden. We kunnen hiermee de bezoekers van Kasteel Hoensbroek een nog mooiere ervaring bezorgen.”
 
Bron: Cultuurfonds, Kasteel Hoensbroek.
Klik hier voor het fragment van Koffietijd.