Karimi (Oxfam) wil parlementair onderzoek effectiviteit hulp

22 januari 2009
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (22 januari) - Het maatschappelijke debat over nut, noodzaak en efficiëntie van ontwikkelingshulp woedt al enkele maanden. Oxfam Novib deed enkele dagen terug een verrassende duit in het zakje. Directeur Farah Karimi pleitte in haar nieuwjaarstoespraak namelijk voor een parlementair onderzoek.


Doel van het onderzoek zou moeten zijn om de effectiviteit van ontwikkelingshulp in kaart te brengen, lessen te trekken en aanbevelingen te doen om ontwikkelingssamenwerking effectiever te maken, aldus Karimi.

 


De oproep is in meerdere opzichten opvallend. De laatste maanden ligt de ontwikkelingshulp immers zwaar onder vuur. Kamerleden als Boekestijn (VVD) en Verdonk stellen dat ontwikkelingshulp geen effect heeft. Tot voor kort kwam de roep om parlementaire actie dan ook vooral uit deze hoek. Blijkbaar heeft Karami zoveel vertrouwen in het presteren van de ontwikkelingssector dat zij een parlementair onderzoek niet vreest.

 


Overigens ziet Karimi een dergelijk onderzoek breder dan alleen de effectiviteitvraag. Zij wil wegen vinden om van ontwikkelingssamenwerking tot echte internationale samenwerking te komen. "Hoe kunnen we landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Italië eindelijk hun internationale verplichtingen laten nakomen?"

 


Zie ook: www.oxfamnovib.nl