Toon alles (3)

Kamerbrief Partos: meer ambitie in uitvoering SDG’s graag

21 januari 2017, 09:00
Op 25 januari staat in de Tweede kamer een Algemeen Overleg (AO) gepland over de implementatie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) en Inclusieve Ontwikkeling. In voorbereiding hierop heeft de koepel van grote(re) ontwikkelingsorganisaties Partos een brief naar de Kamer gestuurd met daarin aanbevelingen: er moet een coherenter beleid voor een effectieve implementatie komen.
 

Goede eerste stappen

In Kamerbrief, die is gemaakt in samenwerking met Partos-leden en het Ready for Change team, schrijft Partos dat het Kabinet in 2016 al een aantal goede eerste stappen heeft gezet. Met een evaluatie van het huidige Nederlandse beleid, een begin van een plan van aanpak en het op gang brengen van een nationale agenda op de zogenoemde Transform Your World-conferentie (Erasmus Universiteit, 8 dec. jl.) lijken de SDG’s (Sustainable Development Goals) in Nederland voorzichtig van de grond te komen.

Een gedurfde houding

Als Nederland echter de daad bij het woord wil voegen en de door de VN geformuleerde duurzame werelddoelen daadwerkelijk serieus wil nemen, is er meer ambitie nodig. Het Kabinet moet met concrete implementatieplannen te komen, een coördinerende rol op zich nemen als aanjager en naast het beleid van Buitenlandse Zaken /Ontwikkelingssamenwerking moet ook ander beleid getoetst worden op haar consequenties voor ontwikkelingslanden.

Coherent beleid

‘De regering eiste een concrete implementatiestrategie van de Europese Commissie: het zou haar sieren hierbij zelf ook de daad bij het woord te voegen’, aldus Partos.
‘De implementatie van de SDGs is een essentiële voorwaarde voor het bewerkstelligen van één van de hoofdthema’s waar Partos op focust: een coherent beleid. Door op alle relevante beleidsgebieden naar de gevolgen voor ontwikkelingslanden te kijken, kan Nederland voorkomen dat het met de ene hand geeft, en dat vervolgens met de andere hand weer wegneemt’, aldus de koepel op haar website.
 
♦Bron: Partos
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
 
gerelateerde items