Kamer kritisch over SNV en Knapen

27 april 2011
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (21 april) - In een algemeen overleg over de "SNV-affaire" vorige week bleek de Tweede Kamer niet alleen uiterst kritisch over de gang van zaken binnen de ontwikkelingsorganisatie, maar ook het optreden van staatssecretaris Knapen kende weinig genade.


Hulporganisatie SNV, die voor meer dan 80% wordt gefinancierd vanuit de overheid, was al geruime tijd negatief in het nieuws over haar beloningsbeleid. Een onlangs uitgebracht rapport van Ernst & Young pleitte SNV grotendeels vrij van beschuldigingen van een klokkenluider, maar een Volkskrant-artikel over vriendjespolitiek bleek voor de bestuurders de spreekwoordelijke druppel.

De directeur van ontwikkelingsorganisatie SNV, Dirk Elsen, stapte op. Ook Lodewijk de Waal, voorzitter van de Raad van Toezicht van SNV, legde zijn functie neer.

 


Harde woorden

Over SNV vielen harde woorden. Hoewel niemand (op de PVV na) de missie van SNV ter discussie wilde stellen, waren de kamerleden het er over eens dat er grondige veranderingen moeten plaatsvinden. Ewout Irrgang (SP): "Ik neem het de leiding van SNV kwalijk dat ze het imago van de ontwikkelingssamenwerking door het slijk heeft gehaald."

 


‘Kleuterschoolonderzoek'

Maar niet alleen SNV kon rekenen op stevige kritiek, ook staatssecretaris Knapen kwam onder vuur te liggen. De in zijn opdracht uitgevoerde studie naar de gang van zaken bij SNV door Ernst & Young- de conclusies uit dat rapport waren uiterst mild - werd uitvoerig besproken. Geen enkel kamerlid was te spreken over het rapport. De meningen varieerden van ‘broddelwerk' (Irrgang, SP), tot ‘zeer beperkt' (Hachchi, D66), en ‘kleuterschoolonderzoek' (Driessen, PVV).

 


Gealarmeerd

Knapen verklaarde wel gealarmeerd te zijn door de toonzetting en woordkeuze van de werknemers en consultants in het Enst & Young-rapport: "Het alarmeerde me dat ze de cultuurbeleving hebben van een privaat consultants. Want in de praktijk is de SNV voor 82% afhankelijk van overheidssubsidie. De SNV zal daarom flink moeten versoberen."

 


Meldingsplicht

SNV heeft nu een subsidieregeling lopen van 800 miljoen euro voor de periode 2006-2015. In 2012 is een moment van tussentijdse evaluatie gepland waarin besloten kan worden het bedrag te eventueel te verlagen. Knapen stelde nadrukkelijk dat SNV onder de meldingsplicht op korte termijn alle onregelmatigheden moet melden over de periode 2007-2010.