Kamer hekelt Koenders

1 augustus 2007
Nieuws | | Politiek en overheid

BAARN (1 augustus) - Met het zonder aanbestedingsprocedure toekennen van de organisatie van het evenement Het Akkoord van Schokland aan het bureau BKB, heeft minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking Europese regels overtreden, aldus een verontwaardigde Tweede Kamer. "Dit is eens maar nooit weer."


De Europese regelgeving is duidelijk: elk evenement dat meer dan 137 duizend euro kost, dient te worden aanbesteed. Voor het evenement Het Akkoord van Schokland betaalde het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking 750 duizend euro aan het bureau BKB. Minister Koenders was dus in overtreding.

 


De minister verdedigde zich deze week in reactie op Kamervragen van het CDA, door te zeggen dat er te weinig tijd was voor aanbesteding. Dat overtuigde de kamer niet. Had het kabinet immers niet honderd dagen uitgetrokken voor haar dialoog met de burgers? In die periode had ook het project kunnen worden aanbesteed. Kamerlid Boekestijn (VVD): "Dit is eens maar nooit weer."

 


Los van de ontbrekende aanbesteding deden de weelderige offerte - waar artiesten als Marco Borsato gratis optraden tijdens het evenement - en het organisatiebureau dat de opdracht kreeg toegespeeld de wenkbrauwen fronsen. BKB is het bureau van Lennart Booij en Erik van Bruggen. Dit tweetal maakte deel uit van het campagneteam van Wouter Bos tijdens de afgelopen Kamerverkiezingen. De PvdA-minister had er verstandig aangedaan de schijn van ons-kent-ons te vermijden door te zorgen voor een goede aanbesteding, aldus de Kamer.

 


De affaire blijft overigens zonder politieke gevolgen, want er werd geen motie ingediend.

 


Update: Koenders heeft inmiddels toegegeven dat de aanbesteding niet volgens de regels heeft plaatsgevonden. Hij steelt dat er geen partijpolitieke motieven speelden, omdat hoge ambtenaren hem dringend adviseerden om voor BKB te kiezen.