Kabinet wil mvo-advies SER

5 april 2007
Nieuws | | Politiek en overheid

Afgelopen week heeft staatssecretaris Heemskerk (EZ) tijdens een kameroverleg toegezegd dat hij advies gaat vragen aan de Sociaal Economische Raad over maatschappelijk verantwoord ondernemen.


Dat Nederlandse ondernemingen ook in hun buitenlandse activiteiten rekening houden met mens, dier en de ecologische gevolgen van hun handelen, daar zijn de staatssecretaris en de tweede kamer het over eens. Maar in de praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak is het Nederlandse bedrijf slechts één schakel in een productieketen waarvan talloze bedrijven deel uitmaken. Over die ‘ketenverantwoordelijkheid' wil Heemskerk advies hebben van de SER.

 


Wel stribbelt de PvdA-staatssecretaris nog een beetje tegen bij het inwilligen van de wens van PvdA en Groen Links om bedrijven te verplichten in hun jaarverslag over mvo te berichten. Heemskerk ziet zo'n verplichting eigenlijk niet zitten. Hij voelt meer voor een dialoog op basis van vrijwilligheid en uitwisseling van ideeën, zo bleek tijdens het kameroverleg.
 

MVO