Kabinet investeert in microfinanciering

24 november 2005
Nieuws | | Politiek en overheid

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) investeert in microfinanciering met de opzet van een nieuw fonds dat kleine en middelgrote boerenbedrijven in ontwikkelingslanden aan betaalbare kredieten helpt. Het publiek-private initiatief, dat wordt aangegaan met de Rabobank en Solidaridad, moet het inkomen van 100.000 boeren verbeteren. 

 

In 2004 deed Van Ardenne een oproep aan het bedrijfsleven. Ze vroeg om voorstellen die een bijdrage konden leveren aan het ontwikkelingsbeleid. De opzet van het nieuwe fonds is het elfde publiek-private partnerschap dat na de ministeriele oproep tot stand kwam. Partners in het fonds zijn de Rabobank en ontwikkelingsorganisatie Solidaridad. Startkapitaal van het fonds is 2 miljoen euro. Dat bedrag moet over drie jaar zijn uitgegroeid tot een werkkapitaal van 20 miljoen euro.

 

Het fonds zal kleine en middelgrote boerenbedrijven in Afrika, Azie en Zuid Amerika ondersteunen bij het verkrijgen van kredieten en gunstige kredietvoorwaarden. Het fonds is een garantiefonds, en biedt dus ook de betrokken lokale banken meer zekerheid. Doelstelling is dat het fonds de inkomens van in totaal 100.00 van duurzame koffieteelt levende boeren verbeterd.