Juristen: 'Loterijgeld kan in Nederland blijven'

8 juli 2014, 04:00
Juristen: 'Loterijgeld kan in Nederland blijven'
Juristen: 'Loterijgeld kan in Nederland blijven'
Het moderniseren van de Nederlandse loterijmarkt hoeft niet te beteken dat Nederlandse goede doelen minder geld binnen krijgen. Buitenlandse loterijen kunnen verplicht worden een deel van het geld dat zij in Nederland ophalen, aan Nederlandse goede doelen te schenken. Dat schrijft De Telegraaf op basis van de Legal opinion van Stefaan Van den Bogaert (foto), hoogleraar Europees recht aan de Universiteit van Leiden, en Armin Cuyvers, universitair docent Europees recht.

Ontvangers van geld van de drie Nederlandse goede doelen loterijen, vrezen dat de komst van buitenlandse loterijen ten koste zal gaan van hun inkomsten. Ook buitenlandse loterijen moeten 40 procent van hun inleg afdragen aan goede doelen, maar in de wet is naar verwachting niet vastgelegd dat deze afdracht naar Nederlandse goede doelen moet gaan.

Verplichting
Maar er is juridisch gezien niets op tegen buitenlandse loterijen die verplichting op te leggen, schrijven de Leidse juristen. 'Europees recht belet in beginsel niet het bestemmen, of 'earmarken', van de verplichte afdracht van loterijen voor Nederlandse goede doelen of maatschappelijke doeleinden zoals sport of cultuur.' Sterker nog: in bijvoorbeeld Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zweden en Denemarken bestaat een dergelijke verplichting al. Wel moet Nederland aan een aantal algemene voorwaarden voldoen. De voorwaarden voor de afdrachten moeten bijvoorbeeld 'objectief, transparant en niet discriminatoir zijn'. Ook mag de afdracht geen verkapte vorm van verboden staatssteun zijn.

(Bron: Telegraaf)
gerelateerde items