Toon alles (1)

Jubileumjaar voor Fonds 1818

9 januari 2018, 08:00
De jubileumsite van Fonds 1818 staat vol met geschiedenis.
De jubileumsite van Fonds 1818 staat vol met geschiedenis.
In 2018 is het precies tweehonderd jaar geleden dat de Haagse Nutsspaarbank werd opgericht, de voorloper van Fonds 1818, dat dit jaar het 25-jarig jubileum viert. Met een speciale website blikt het fonds terug op een rijke geschiedenis.
 
Het begon allemaal toen prins Willem Frederik van Oranje-Nassau in 1813 terugkeerde in zijn geboorteland dat gebukt ging onder een grote staatsschuld en schrijnende armoede. Twee jaar later werd hij gekroond tot koning Willem I en stond hij te springen om zijn land er weer bovenop te helpen. In de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen vond hij een belangrijke bondgenoot. Zij wilden het volk ontwikkelen door onderwijs en het verspreiden van kennis. Van meet af aan was het Nut daardoor een natuurlijke bondgenoot van de hervormingsgezinde koning.  
 
Spaarbank
Het hoofdbestuur van het Nut vertelde de koning over hun experimenten met de spaarbank, waarmee de nodige ervaring was opgedaan in Schotland. De koning vroeg meteen of het Nut niet in al zijn afdelingen een spaarbank kon oprichten. Nog geen halfjaar later waren de spaarbanken een feit. Het aantal spaarbanken steeg in een hoog tempo. In 1819 hadden 48 van de 124 departementen van het Nut er één; in 1834 waren er al 71 Nutsspaarbanken.
 
Stichting VSB Fonds
Door de bijna twee eeuwen heen breidde de bank haar wekgebied steeds meer uit. Daardoor werd het uiteindelijk een zakelijke organisatie. Door de fusie met de VSB Bank, de latere Fortisbank, verdween de
Een spaarpotje
van de Nutsspaarbank
gedachte van de bank als maatschappelijke instelling. Maar niet volledig. Het eigendom van de Nutsspaarbank, de gebouwen en het geld, was namelijk in handen van een stichting. Dankzij de verkoop van de bank in 1992 kreeg deze stichting een waardevol aandelenpakket in handen. De stichting werd tijdens de fusie omgedoopt tot Stichting VSB Fonds Den Haag en Omstreken. Dit fonds besloot met het geld van de aandelen maatschappelijke doelen te steunen. En op 18 oktober 2001 kreeg de stichting een nieuwe naam: Stichting Fonds 1818 tot nut van het algemeen. Met haar nieuwe naam wilde het fonds haar historische achtergrond benadrukken, maar ook dat het een zelfstandige organisatie is. Los van de VSB Bank.
 
Voor de regio
Tot op de dag van vandaag houdt Fonds 1818 de gedachte van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen levend. Stichtingen, verenigingen en groepjes mensen kunnen bij het fonds aankloppen voor financiering en hulp bij het realiseren van maatschappelijke projecten. Dit kunnen projecten zijn op het gebied van cultuur, onderwijs, kunst, milieu, natuur, sport, zorg en welzijn. Als het maar gericht is op het vooruit helpen van de inwoners van de regio.
 
Klik hier voor de jubileumwebsite.
 
gerelateerde items