Toon alles (1)

Jubileumboek Prins Bernhard Cultuurfonds aan Koning uitgereikt

16 juni 2015, 10:00
Jubileumboek Prins Bernhard Cultuurfonds aan Koning uitgereikt
Jubileumboek Prins Bernhard Cultuurfonds aan Koning uitgereikt
Vanmiddag is het boek Een mecenas van belang. 75 jaar Prins Bernhard Cultuurfonds en de impact van cultuurfinanciering aan Koning Willem-Alexander aangeboden. Het boek is uitgegeven naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Auteurs Gert-Jan Johannes en Arno Neele geven een historisch overzicht van de lotgevallen van het Prins Bernhard Cultuurfonds als breed georiënteerde cultuurfinancier. Daarmee biedt dit boek ook een indruk van de verrassende rijkdom en veelzijdigheid van de Nederlandse cultuur, en van de veranderingen die zich de afgelopen 75 jaar hebben voorgedaan in het culturele landschap.

Impact van het fonds
Daarnaast besteden de auteurs veel aandacht aan een vraag die in de recente periode van bezuinigingen steeds urgenter werd, niet alleen voor het Prins Bernhard Cultuurfonds maar voor de hele filantropische en culturele sector: wat is het belang (de impact) van onze activiteiten? Een mecenas van belang biedt hiermee inzicht in de geschiedenis van een cultuurfinancier en zijn invloed op cultuur en filantropie in Nederland.

'Spirtfirefonds'
In 1940 werd het Prins Bernhard Cultuurfonds opgericht als ‘Spitfirefonds’ om geld in te zamelen voor de strijd van de geallieerden tegen de Duitsers. Na de oorlog maakte het fonds een doorstart en steunde het al gauw duizenden culturele activiteiten per jaar. Later ging het zich ook richten op natuurbehoud en in recente jaren ontwikkelde het Cultuurfonds nieuwe geefvormen, verstrekt het adviezen over mecenaat en stimuleert het fonds de zelfwerkzaamheid en ondernemerschap in de culturele sector.
gerelateerde items