Jongeren positief over ontwikkelingshulp

15 november 2007
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (15 november) - Een meerderheid van de Nederlandse jongeren denkt dat ontwikkelingshulp helpt. Daarmee zijn de jongeren positiever dan dertig plussers, zo blijkt uit de Barometer Internationale Samenwerking 2007 van NCDO.


Van de jongeren is 61% de mening toegedaan dat de situatie ter plekke verbetert, wanneer ontwikkelingsgelden goed worden besteedt. Ter vergelijking: de dertig plussers zijn met 58% ietsje minder positief. Wat de foutmarge tijdens het onderzoek is, heeft NCDO niet bekend gemaakt.

 


Wordt de vraag gesteld of ontwikkelingsgeld op dit moment goed besteed wordt, dan blijken de jongeren al minder optimistisch. Slechts 20% denkt dat het overheidsbudget voor het grootste deel goed wordt besteed, 31% denkt dat het merendeel van de gelden niet goed wordt gebruikt. Ook hier zijn de oudere Nederlanders weer negatiever.

 


Besteedt de Nederlandse overheid jaarlijks genoeg aan ontwikkelingshulp? Ook hier blijken de jongeren progressief. Ongeveer driekwart van de ondervraagden is voor het handhaven of vergroten van het budget van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Van de oudere generaties is 65% het hier mee eens.

 


Uit de barometer blijkt bovendien dat de jongeren relatief goed geïnformeerd zijn. Zij schatten de hoogte van het jaarlijkse ontwikkelingsbudget redelijk goed in en kennen de millenniumdoelen. Ongeveer 35% heeft er weleens van gehoord. Wederom scoren de oudere generaties lager.

 


Lees hier de samenvatting van het onderzoek