Jonge vrouwen eerder geneigd tot vrijwilligerswerk

10 mei 2007
Nieuws | | Vrijwilligers

Jongeren denken er wel over na, maar ze doen het lang niet altijd. Onderzoek van Samaritans geeft aan dat tweederde aangeeft er serieus over te denken om vrijwilligerswerk te doen. De helft voegt de daad ook echt bij het woord. Jonge vrouwen blijken het actiefst.


De bevindingen over jongeren maakten deel uit van een breder onderzoek, waarbij bijvoorbeeld ook Engelse regio's met elkaar werden vergeleken. Zo blijkt dat Ieren positiever staan tegenover vrijwilligerswerk dan Engelsen.



Wat de jongeren betreft blijkt: hoe jonger, hoe minder bereid om een maatschappelijke bijdrage te leveren. De leeftijdsgroep 16-24 spant de kroon. Van deze groep zegt 65% erover te denken om vrijwilligerswerk te gaan verrichten. Slechts 2% doet dat ook daadwerkelijk. Naarmate de leeftijd oploopt neemt ook het aantal jongeren dat vrijwilligerswerk verricht toe.



Een breekpunt is de leeftijd van 44 jaar. Nadat deze mijlpaal is bereikt neemt de vrijwillige inzet weer af.



Opvallend gegeven: vrouwen zijn eerder geneigd vrijwilligerswerk te verrichten. Van de mannen zegt 36,4% geen vrijwilligerswerk te willen verrichten. Onder vrouwen ligt dit percentage op 23,1%.