Vijftig organisaties roepen kabinet op jeugd te beschermen tegen tabak 

12 juni 2017, 10:00
Vijftig organisaties slaan de handen ineen.
Vijftig organisaties slaan de handen ineen.
Zo’n vijftig organisaties, verbonden in de Alliantie Nederland Rookvrij, doen een oproep aan een toekomstig kabinet om samen op weg te gaan naar een Rookvrije Generatie. De organisaties, waaronder KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, AJN - jeugdartsen Nederland, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Groningen, zetten zich al gezamenlijk in voor een Rookvrije Generatie. Zij vragen hiervoor steun van een nieuw kabinet. Ook een grote meerderheid van het Nederlands publiek is voorstander van verdergaande overheidsmaatregelen voor een Rookvrije Generatie. 
 
84 Procent van de volwassen Nederlanders is van mening dat de overheid actief beleid moet voeren om te voorkomen dat kinderen met roken beginnen. Dit blijkt uit recent verschenen onderzoek van Kantar Public in opdracht van KWF Kankerbestrijding onder 1021 respondenten. Daarnaast vindt ruim 80 procent dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat kinderen worden verleid om te gaan roken, of blootgesteld worden aan tabaksrook. Ten slotte vinden twee op de drie Nederlanders dat de Rookvrije Generatie moet worden opgenomen in een nieuw regeerakkoord. 
 
‘Wie wil dat kinderen gaan roken? Steeds meer organisaties dragen ook daadwerkelijk bij aan de bescherming van kinderen. Ik zie steeds meer speeltuinen, sportverenigingen en scholen rookvrij worden. Om echt het verschil te kunnen maken en kinderen een rookvrije toekomst te bieden, hebben we ook de Rijksoverheid echter keihard nodig. We hopen dat een nieuw kabinet mee wil gaan in deze ambitie en nodigen de onderhandelaars graag uit om hier woorden en daden aan te wijden in een nieuw regeerakkoord. Een nieuw kabinet kan er verzekerd van zijn dat wij als maatschappelijke organisaties onze rol pakken en klaarstaan om dit samen te gaan realiseren’, aldus Michel Rudolphie, voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij en directeur van KWF Kankerbestrijding. 
 
gerelateerde items