Jerry Lewis meest effectieve charity-celebrity

6 september 2007
Nieuws | | Filantropen

AMSTELVEEN (6september) - Het Amerikaanse volk vindt acteur Jerry Lewis de meest effectieve voor goede doelen actieve celebrity, aldus een onderzoek van de Nationwide Mutual Insurance Company. Met de telethons van de komiek worden jaarlijks miljoenen opgehaald.


Jerry Lewis werd in jaren vijftig en zestig bekend als komiek en als sidekick van zanger/acteur Dean Martin. Minder bekend, in Nederland althans, is dat Lewis al 42 keer de kar trok tijdens telethons van de Muscular Dystrophy Association. Jaarlijks worden met deze uitzendingen tientallen miljoenen dollars opgehaald.

 


De top-10 wordt (in volgorde) volgemaakt met: Oprah Winfrey, Michael J. Fox, voormalig president Jimmy Carter, Bill Gates, Angelina Jolie, Bono van U2, Lance Armstrong, Katie Couric, en Rosie O'Donnell.

 


Goede doelen die kinderen en jongeren helpen kunnen op de meeste sympathie van de ondervraagden rekenen. Op de voet gevolgd door dierenrechten, hongerbestrijding, onderwijs en ouderenzorg. Jonge mensen - in de leeftijd van 18 tot 42 - hebben meer met internationale samenwerking dan oudere mensen.

 


Onder jongeren zijn charity-celebrities als Ophrah Winfrey, Angelina Jolie en Bono populair. Ouderen hebben meer met Bill Gates, ex-president Carter en Michael J. Fox. De laatste richtte een fonds op dat zichzelf ten doel heeft gesteld de ziekte van Parkinson te bestrijden, een ziekte waaraan de acteur ook zelf lijdt.

 


Voor het onderzoek werden een kleine vijfhonderd Amerikanen ondervraagd.