Toon alles (1)

Weldoener-komiek Jerry Lewis overleden

21 augustus 2017, 15:00
Jerry Lewis haalde met zijn Telethons 2,5 miljard dollar op voor de strijd tegen spierziekten.
Jerry Lewis haalde met zijn Telethons 2,5 miljard dollar op voor de strijd tegen spierziekten.
De Amerikaanse komiek Jerry Lewis is op 91-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Las Vegas. Hij vormde samen met Dean Martin een van de succesvolste komische duo's uit de geschiedenis van Hollywood. Lewis zette zich vele tientallen jaren in voor de strijd tegen spierziekten. 
 
Jerry Lewis en Dean Martin waren in de jaren vijftig ongekend populair. Ze traden op in shows en op radio en tv en hadden ook zakelijk succes als eigenaren van clubs. Samen maakten ze zestien films. De samenwerking eindigde met een grote ruzie. Nadat ze uiteen waren gegaan speelde Lewis, ook weer met veel succes, in films als The Bellboy (1960) en The Nutty Professor (1963). Lewis bleef tot hoge leeftijd acteren, zijn laatste film maakte hij vorig jaar. In 2006 kwam de artistieke erkenning met een opname in het Legion d'Honneur en een eerbetoon in Cannes in 2013.
 
Telethon
Vanaf 1966 presenteerde hij tot 2010 elk jaar een inzamelingsactie op de televisie in de weekends voorafgaand aan de Amerikaanse feestdag Labor Day, de eerste maandag van september. Deze MDA Telethons duurden 21 uur per aflevering en hebben in totaal 2,5 miljard dollar opgeleverd. In 1977 werd hij genomineerd voor de Nobelprijs vanwege zijn vele werkzaamheden voor goede doelen.
 
De laatste MDA Telethon in 2010:

 
gerelateerde items