Jan van Berkel: keukentafelgesprek is laagdrempelig

7 juli 2011
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (7 juli) - Een van de succesnummers van Civil Society: de ‘keukentafel-gesprekken' van We Care. Een initiatief dat voortkwam uit de Agenda Filantropie 2010. "Een laagdrempelige, losse vorm van peer-review", aldus Jan van Berkel, een van de initiatiefnemers. "Noem het maar intervisie light."



Snuffelgesprekken op Civil Society

Van Berkel, directeur van de Leprastichting: "Op Civil Society hebben Jonne Boesjes (Oranjefonds), Michael Rutgers (Astmafonds) en ik (Leprastichting) korte snuffelgesprekken gehouden. Zodat directeuren, bestuurders en managers van non-profit organisaties even konden ruiken aan het idee: samen met collega's reflecteren op essentiële vragen rondom de organisatie."


Hijgend van crisis naar crisis

Een van de prangende kwesties van Agenda Filantropie 2010 was het imago van de sector. Van Berkel: "Het komt er op neer dat we allemaal ons hart vasthouden voor een imagocrisis en dat we heel blij zijn als wíj niet het middelpunt zijn van weer een relletje. Maar eigenlijk is elke imagocrisis een slag voor de hele sector. We moeten ons gezamenlijk bezinnen op een aanpak. En stoppen met dat hijgerige rennen van crisisje naar crisisje."


Eerst je identiteit kennen

Wie zijn imago wil beïnvloeden, zal allereerst zijn identiteit moeten kennen. Van Berkel: "Daarom hebben we het in onze keukentafel-gesprekken helemaal nog niet over imago en perceptie. Aan de hand van een aantal basisvragen over vertrouwen, achterban, inspiratie, leren en impact laten we collega-bestuurders wat langer stil staan bij de essentie van hun organisatie. En daarbij schuwen we ook de ultieme zijnsvraag niet: wat zou er gebeuren als jouw organisatie er opeens níet meer zou zijn? Dat is nog niet zo eenvoudig."


Los, collegiaal, open en vertrouwelijk

Waarom zouden bestuurders, managers en directies van non-profit organisaties met de billen bloot gaan bij collega's? "Juist omdat we collega's zijn. We voeren de gesprekken tot nog toe met ons drieën. De meeste problemen en twijfels hebben we ook zelf ervaren. Heel belangrijk: alles wat aan de keukentafel wordt besproken is strikt vertrouwelijk. We maken een summier verslagje in mindmap-vorm, dat alleen naar de gesprekspartners gaat. De hele atmosfeer is los, collegiaal en vooral niet-bindend. Er zijn geen deadlines en targets die gehaald moeten worden. Het is een ideale setting om even rustig te reflecteren buiten de dagelijkse hectiek om. Je merkt dat de gesprekken snel openhartig worden en de diepte in gaan."


Natuurlijk hopen de keukentafel-begeleiders dat de thema's die bij de gesprekken naar boven komen, binnen de organisaties worden ‘door-geëxerceerd'. "Uiteindelijk willen we wel toe naar een gemeenschappelijke visie op de identiteit en een aanpak van het kwetsbare imago van de sector. Je merkt in de gesprekken dat het er helemaal niet toe doet of je kanker bestrijdt, zeehonden beschermt of klimaatverandering tegengaat: dezelfde wezenlijke zaken spelen bij alle organisaties."


‘Wij hebben alles al geregeld'

Is er verschil merkbaar tussen grote en kleine organisaties? "Nauwelijks. Dezelfde vragen zijn overal relevant. Wat zou je doen als je opeens een dubbel jaarbudget had? Of de helft? Wel merken we dat grote organisaties soms een houding hebben van ‘wij hebben alles al gedaan en geregeld'. Dat is maar de vraag, natuurlijk."


Schaalvergroting ja, inkapselen nee

Op Civil Society meldden zich weer veel organisaties aan, om ook bezoek te ontvangen van een Keukentafel-team. "Het is niet de bedoeling dat wij alle gesprekken blijven voeren. Wanneer collega's ons ontvangen hebben, vragen we ze om ook zelf gesprekken te gaan voeren bij andere organisaties. We hebben nu vijf gespreksvoerders, en dat worden er zeker meer. We zijn nu bezig met de stap naar schaalvergroting. Maar waar we voor willen waken, is het inkapselen in weer een werkgroep of task force ofzo. We doen het gewoon als collega's onder elkaar. Zonder betaling, gewoon om de hele sector een stap vooruit te helpen. We leren er zelf ook veel van."


Aanmelden voor een Keukentafelgesprek met We Care? Mail: j.v.berkel@leprastichting.nl