Toon alles (1)

Jaarverslag Plastic Soup Foundation

1 juli 2017, 09:00
Jaarverslag Plastic Soup Foundation
Jaarverslag Plastic Soup Foundation
De Plastic Soup Foundation is sinds haar oprichting in februari 2011 explosief gegroeid. Van een groepje gedreven vrijwilligers zonder noemenswaardige funding naar 10fte eind 2016, een zeer bekwaam en betrokken bestuur, een wereldwijd groot en hecht netwerk en een sluitende begroting van 750 duizend euro waarvan één ton in natura

No plastic waste in our water! Dat is nog altijd de missie van de Plastic Soup Foundation. Inmiddels behoren we volgens de internationale pers tot ‘One of the leading advocacy groups to tackle plastic pollution’. Daarbij is ons doel niet om plastic uit het water te halen, maar om ervoor te zorgen dat er niets (meer) in komt.
 
Nu komt er per seconde minstens 0,25 ton plastic in onze oceaan bij. Dat is één volle vrachtwagen per minuut, 1440 vrachtwagens per etmaal en 8 miljoen ton per jaar. Circa 94% van al het plastic dat in het water belandt, komt op de zeebodem terecht. Als we zo doorgaan, dan bevat de oceaan in 2050 meer plastic dan vis, voorspellen de United Nations. Dat is omdat we elk jaar meer plastic produceren in plaats van minder: van 311 miljoen ton in 2014 naar 622 miljoen ton over 20 jaar. Dat is hetzelfde als 622 miljard kilo!
 
In de visie van Plastic Soup Foundation kan onze aarde zo’n onmetelijke hoeveelheid plastic niet aan. Al dat kunststof zal accumuleren in de voedselketen en uiteindelijk grote schade toebrengen aan de menselijke gezondheid. Nu al leiden miljoenen en nog eens miljoenen vogels, schilpadden, dolfijnen, vissen en nog vele andere dieren onder de gevolgen van de alsmaar toenemende plastic vervuiling.
 
Daarom is de Plastic Soup Foundation zo ongelooflijk blij met de steun van al die mensen en organisaties uit de hele wereld, waardoor we ook in 2016 ons werk konden doen. Ergo: 2016 was het jaar waarin we stabiliseerden. We zijn geen start-up meer.
 
De gevarenzone is verleden tijd.
Ik ben iedereen daar - als oprichter en directeur - uit de grond van mijn hart dankbaar voor. Zonder jullie was het niet gelukt.
 
Maria Westerbos
founder & directeur 

Klik hier voor het volledige jaarverslag.
 
gerelateerde items