Prins Bernhard Cultuurprijs voor IVN Natuureducatie

Beeld: Nienke Broeksema/Unsplash.
Beeld: Nienke Broeksema/Unsplash.
23 juni 2021

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar IVN Natuureducatie. Maandagochtend werd IVN directeur Jelle de Jong live in het NOS Radio 1 Journaal verrast met de prijs door Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds.  IVN Natuureducatie wil zich als landelijke non-profit organisatie inzetten voor een groen, gezond en duurzaam Nederland door jong en oud actief te laten ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond en belangrijk natuur is.

Oeuvreprijs

De oeuvreprijs van het Cultuurfonds van 150.000 euro zal op 16 november worden uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie. ‘Als de afgelopen tijd iets duidelijk geworden is, dan is het wel hoe belangrijk natuur voor ons is. Want voor veel mensen was een wandeling door het bos of de duinen, langs het strand of door de polder, het enige uitje dat er nog was’, aldus de adviescommissie Natuur van het Cultuurfonds. ‘Voor veel mensen biedt een groene leefomgeving troost, rust, inspiratie en gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen die ziek zijn, sneller herstellen als ze regelmatig in een groene omgeving zijn. Het IVN speelt een enorm belangrijke rol hierbij. Alles bij elkaar gaat het om vele duizenden mensen, die tevens een onmisbare steun voor organisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale Landschappen zijn. En vooral: een onmisbare steun voor onze natuur zelf.’
De Jong reageert ontroerd op NOS Radio 1 en ziet de oeuvreprijs als een ‘mooie erkenning voor het werk dat we doen’. Hij benadrukt daarbij dat hij blij is dat ‘steeds meer mensen beseffen dat de mens niet zonder de natuur kan’.

Cultuurfonds op Naam
Met de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs krijgt IVN Natuureducatie een eigen Cultuurfonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro. De andere 75.000 mag de stichting zelf besteden. De doelstelling van het Cultuurfonds op Naam wordt in samenwerking met het Cultuurfonds bepaald.

Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt sinds 2010 toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur of natuur. De eerdere ontvangers waren ISH Dance Collective (2020) vereniging De Hollandsche Molen (2019) Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).
 
Bron: Cultuurfonds
Lees ook: ‘Onderzoek: Kickstart Cultuurfonds maakt positieve impact’
Klik hier voor de recensie van het nieuwste boek van Marc van den Tweel, oud-directeur van Natuurmonumenten.