Italiaanse overheid noemt ngo's pendeldienst voor vluchtelingen

4 juli 2017, 14:00
Marcella Kraay (AzG): 'Wij houden ons aan alle regels.'
Marcella Kraay (AzG): 'Wij houden ons aan alle regels.'
De Italiaanse regering dreigt de havens te sluiten voor de reddingsschepen van hulporganisaties, omdat het land de groeiende stroom vluchtelingen die uit de Middellandse Zee zijn opgepikt niet meer aankan. Dat meldt de NOS.
 
Volgens cijfers van de UNHCR zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar bijna 85.000 bootvluchtelingen in Italië aangekomen. Dat zijn er 14.000 meer dan in dezelfde periode van vorig jaar, een stijging van ruim 20 procent. Ook het aantal reddingsoperaties neemt toe. De meeste vluchtelingen beginnen hun overtocht vanaf de Libische kust in een smokkelboot, maar ze worden steeds vaker onderweg opgepikt door een reddingsschip. Reddingsschepen van ngo's nemen inmiddels een derde van alle reddingsoperaties op de Middellandse Zee voor hun rekening.
 
‘Makkelijk doelwit’
Schepen van onder andere Artsen zonder Grenzen en Save the Children voeren meer reddingsacties uit op de Middellandse Zee dan bijvoorbeeld de Italiaanse of Libische kustwacht of het Europese grensagentschap Frontex. Omdat de schepen dichtbij de kust van Libie varen, fungeren ze hiermee volgens critici in feite als een pendeldienst voor vluchtelingen. Marcella Kraay, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen, vindt de focus op ngo's wat vreemd. ‘Wij zijn een makkelijk doelwit omdat we vertellen wat we zien. Daarom is er zoveel kritiek op ngo's. Maar wij kijken naar mensen in nood. Alle regels waar we ons aan te houden hebben volgen we op. En we werken samen met het maritiem reddingscoördinatiecentrum in Rome. Dat is van de Italiaanse overheid. Maar Italië is ten einde raad. Ze weten daar gewoon niet meer hoe ze met de situatie om moeten gaan’, aldus Kraay.
 
Europese regeringsleiders hebben vorige week al besloten dat ze Italië willen helpen, onder meer door de Italiaanse en Libische kustwacht te versterken. Vanmiddag komt de Europese Commissie bij elkaar om te praten over een verdere aanpak van het probleem.

(Bron: NOS)
 

NIEUW: DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal. Aanmelden: klik hier
 
gerelateerde items