Italiaanse belastingwet legt goede doelen geen windeieren

8 november 2007
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (8 november) - Een jaar terug werd in Italië een nieuwe belastingwet ingevoerd, die belastingplichtigen toetstaat vijf promille de verschuldigde belasting toe te kennen aan een goed doel. Op het belastingformulier kan worden aangegeven aan welk doel de fiscus moet uitkeren. De regeling blijkt een groot succes.


In eerste instantie werd gevreesd voor administratieve chaos, maar nu overheersen toch vooral positieve gevoelens. Het blijkt dat 71% van de Italianen gebruikt heeft gemaakt van de mogelijkheid om te doneren. De regering had verwacht dat dit percentage ongeveer 41% zou zijn. Conclusie: Italianen geven liever aan het goede doel dan aan de overheid.



In harde munt betekent het dat de regering 471 miljoen euro moet distribueren over de goede doelen. Wel is er enige onvrede ontstaan over de weifelachtigheid van de overheid. De regering lijkt in haar maag te zitten met het succes en te overwegen niet alles uit te keren, of uitkering te vertragen. Er is al gesteld dat in 2008 (over fiscaal jaar 2007) in ieder geval maximaal 250 miljoen euro zal worden uitgekeerd.



De Italiaanse goede doelen sector probeert door driftig lobbywerk de regering aan haar woord te houden.