'Islamitische fondsen ontvangen minder donaties na 9/11'

8 september 2011
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTERDAM (8 september) - Door Amerikaans overheidsbeleid zijn donaties aan Islamitische goede doelen na de aanslagen op 11 september 2001 gedaald, zo meldt een rapport van de Institute for Social Policy and Understanding, een groep onderzoekers die Moslim-kwesties onderzoekt. Donateurs blijken te bang om te geven.


O
verheid schrikt donateurs af

Het rapport ‘Charitable Giving Among Muslim Americans: Ten Years After 9/11' is gebaseerd op tweehonderd interviews. Onderzoeker Zahra Jamal geeft aan dat het beleid van de overheid om terrorisme te bestrijden veel donateurs heeft afgeschrikt. Zo heeft de overheid destijds zorgen geuit dat sommige goede doelen zouden kunnen fungeren als doorgeefluik voor bijvoorbeeld geldtransacties aan terroristische groeperingen. Als voorbeeld geeft ze zeven organisaties waarvan de overheid alle gelden heeft bevroren, maar er zijn ook fondsen waarbij zelfs invallen zijn gedaan.


Veiligheidsmaatregelen treffen fondsen

"Sinds 11 september 2001 worden goede doelenorganisaties van Moslims heel goed gecontroleerd", zegt Zahra Jamal. "De Amerikaanse overheid probeert het terrorisme te bestrijden door veiligheidsmaatregelen te treffen door middel van nieuwe wetten, regels en afspraken over transparantie. Het resultaat is dat de maatschappij anders is gaan kijken naar het doen van giften." Jamal concludeert in het rapport dat de leiders van de diverse organisaties nog steeds moeite hebben om fondsen bijeen te brengen, zelfs tien jaar na de aanslagen.