ISF en NGDT ontwikkelen alternatief keurmerk

8 mei 2008
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTELVEEN (8 mei) - Enige tijd terug liepen de onderhandelingen tussen de koepel voor lokale- en regionale fondsenwervende instellingen ISF en het CBF over een nieuw ‘klein keur' stuk. Nu blijkt het ISF samen met de Nationale Goede Doelen Test (NGDT) te werken aan een alternatief keurmerk.


Het CBF en het ISF konden het niet eens worden, onder andere omdat de keurmerkverstrekker aan het kleine keur niet haar CBF-Keurmerk label wilde koppelen. Daarmee verloor dit ‘keurmerk light' veel van haar waarde voor de ISF-achterban.

 


Op dit moment blijkt het ISF in gesprek te zijn met de Nationale Goede Doelen Test (NGDT) over een nieuw keurmerk. Opvallend is dat dit geen ‘klein keur' moet worden, maar een keurmerk dat in principe voor alle goede doelen een alternatief is. Van het keurmerk zou ook de effectiviteit van de bestedingen van de gekeurde fondsen deel uit moeten maken, een element dat het CBF Keurmerk ontbeert. NGDT heeft op dit gebied de CHAMP-methodiek in Nederland geïntroduceerd.

 


Bij de totstandkoming van het nieuwe keurmerk is een externe partij betrokken, die ervaring heeft met het opzetten en borgen van keurmerken. Ook zal er een college van deskundigen in het leven worden geroepen. In tegenstelling tot bij het CBF, zal het nieuwe keurmerkinstituut zichzelf niet controleren omdat uitvoering, opstelling van de criteria en controle in aparte stichtingen worden ondergebracht.

 


Naar verwachting zullen beide partijen op het Civil Society-congres bekend maken hoe het nieuwe keur eruit zal gaan zien, en per wanneer het keurmerk kan worden aangevraagd.