ISF en NGDT doen voorstel ombouw CBF-keurmerk

28 augustus 2008
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTELVEEN (28 augustus) - Het ISF en de Nationale Goede Doelen Test werken aan de totstandkoming van een nieuw keurmerk. Beide organisaties zijn echter ook nog in gesprek met het CBF. Op 22 augustus deden ISF en NGDT per brief een voorstel tot ombouw van het CBF-Keur uitgaan.


De basis voor het ombouw-idee is dat de criteria voor het CBF-Keur in twee groepen kunnen worden ingedeeld: (1) criteria die betrekking hebben op wat een goede doelen organisatie (GDO) presteert en (2) criteria die betrekking hebben op hoe een GDO haar prestaties realiseert (beleidsplan, onafhankelijk bestuur enzovoort).



De criteria uit groep 1 zijn grotendeels overlappend met de criteria zoals ISF en de Stichting NGDT die hebben geformuleerd in hun document "Naar een kwalitatief goed keurmerk". De criteria uit groep 2 vertonen gelijkenis zoals die in andere branches voor ISO-certificering worden gehanteerd.



In het voorstel is het de bedoeling voor verkrijging van het CBF-Keur vanaf een bepaald moment uitsluitende de criteria uit groep 1 worden gehanteerd en dat vanaf dezelfde datum een soort CBF ISO-certificaat kan worden binnengehaald wanneer aan de criteria uit groep 2 wordt voldaan. Bestaande keurmerkhouders zullen overigens automatisch over zowel CBF-Keur als CBF-ISO beschikken.



Twee andere voorstellen die in de brief zijn opgenomen zijn dat de vaststelling van de criteria wordt losgekoppeld van het CBF en dat de beoordelingsschema's volledig openbaar zullen zijn, zodat ook andere organisaties met de juiste accreditatie goede doelen kunnen gaan keuren.



Het CNF zal binnenkort op het voorstel reageren.