Instituut Fondsenwerving lanceert Richtlijn Werving Nalatenschappen

Instituut Fondsenwerving lanceert Richtlijn Werving Nalatenschappen
Instituut Fondsenwerving lanceert Richtlijn Werving Nalatenschappen
10 september 2012

Instituut Fondsenwerving presenteerde eind vorige week de IF Richtlijn Werving Nalatenschappen. Primair bedoeld voor leden, maar met de intentie om sectorbreed gedragen te worden, meldt het IF.

De IF Richtlijn Werving Nalatenschappen geeft aan waaraan de werving, communicatie en contact met potentiële erflaters zou moeten voldoen. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen wat de wet hierover zegt, wat volgens de gedragscode van het Instituut Fondsenwerving al is vastgelegd over ‘gewone’ fondsenwerving en wat volgens de werkgroep en alle andere geraadpleegde collega’s, adviseurs en leveranciers als een professionele standaard gewenst is.

“Zorgvuldig handelen”
Hanneke Lenkens, directeur IF (foto): “Wij zien steeds meer instellingen actief worden op dit terrein. Het is van groot belang dat we zorgvuldig blijven handelen en het ook met elkaar eens zijn hoe dat zou moeten. De IF richtlijn is een levend document waarvan ik verwacht dat we het over enkele jaren verder zullen actualiseren aangezien de praktijk steeds nieuwe vragen stelt en de fondsenwerving rondom dit onderwerp nog zo in ontwikkeling is. Het mooiste zou wat mij betreft zijn wanneer fondsenwervende instellingen dit document gebruiken om voor de eigen organisatie hun werkwijze vast te leggen.”

Twee doelen
Over de totstandkoming van deze richtlijn zegt initiatiefnemer en voorzitter van de werkgroep Arjen van Ketel: “We hebben duidelijk twee doelen voor ogen met deze richtlijn: enerzijds zorgen dat de potentiële erflater centraal blijft staan en een goede, kwalitatieve service van ons krijgt, anderzijds het voorkomen van misstappen die tot publiek debat kunnen leiden. Want bij een eventueel ‘issue’ wordt niet alleen de reputatie van het betreffende doel, maar ook van de gehele sector geschaad en daar heeft niemand baat bij.”

De IF Richtlijn Werving Nalatenschappen kan hier gedownload worden.