Inleg en afdrachten Postcode Loterij in 2008 in de lift

12 februari 2009

AMSTELVEEN (12 februari) - Elk jaar laat de Nationale Postcode Loterij in het volle licht van de spotlights tijdens het Goed Geld-gala zien hoeveel geld zij afdraagt aan haar beneficianten, de goede doelen. Goed nieuws: de inleg en de afdrachten stegen in 2008 opnieuw. Minister-president Balkenende vierde het feestje mee.


De inleg van de Nationale Postcode Loterij liet met 8,5% in 2008 een flinke groei zien. In 2008 ontving de loterij 488,6 miljoen euro van de meespelende Nederlanders. De helft van dit bedrag - 244,3 miljoen euro - wordt afgedragen aan de 66 aangesloten goede doelen organisaties op het gebied van mens en natuur. Een stijging van 19 miljoen euro ten opzichte van 2007.

 


Omdat de inkomsten ondanks de crisis nog steeds in de lift zitten heeft de Nationale Postcode Loterij per 2009 een aantal nieuwe meerjarige beneficianten toegelaten. Het gaat om negen organisaties.

 


Mama Cash, De Vrolijkheid, Dance4Life, ICCO, het European Partnership for Democracy en de IMC Weekendschool zijn actief op het gebied van de bestrijding van armoede, bescherming van mensenrechten en sociale cohesie in Nederland. De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, de Dutch Caribbean Nature Alliance en The Climate Group worden meerjarig door de loterij gesteund in hun strijd voor de verbetering van natuur en milieu.

 


Minister-president Balkenende deelde mee in de feestvreugde. Hij deelde cheques uit aan beneficianten. En hij gaf nog eens aan een warm hart voor de civil society te hebben, hoewel daar in de praktijk weinig merkbaar van is. "De kracht van een samenleving ligt bij het maatschappelijk middenveld, de civil society. Als overheid moet je je zo min mogelijk bemoeien met de initiatieven, ideeën en idealen die daar opbloeien. Vrijheid en vertrouwen geven, dat is voor de overheid het adagium."

 


Zie ook: www.postcodeloterij.nl