ING-onderzoek: microkrediet in opmars

23 november 2006
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Banken zien in het verstrekken van microkrediet steeds vaker een goed instrument om hun imago te versterken. Aldus nieuw onderzoek van de ING Bank.


Het onderzoek A Billion to Gain? - An Update werd door ING opgesteld in het kader van de Global Microcredit Summit, die deze week werd gehouden in Halifax. De bank concludeert dat sinds 2005 werd uitgeroepen tot het jaar van het microkrediet banken zich meer bezighouden met microfinanciering. Er wordt meer geleend en er wordt vaker een belang genomen in lokale banken in ontwikkelingslanden.

 


Het rapport stelt dat er grote verschillen bestaan tussen de bedragen die internationale commerciële banken hebben uitstaan in microfinanciering. Sommige banken houden het bescheiden met een paar miljoen dollar. Maar er is ook een bank die in totaal 190 miljoen dollar heeft uitstaan. In totaal is dit jaar ongeveer 500 miljoen dollar uitgezet aan microkredieten.

 


Toen negen jaar geleden de eerste Global Summit plaatsvond werd het doel gesteld om geld te lenen aan 100 miljoen mensen die moeten rondkomen van een dollar per dag. Die doelstelling is dit jaar gehaald. Een nieuw doel is al geformuleerd: in 2015 moeten 175 miljoen van de allerarmsten profiteren van microkrediet. Bovendien moeten nog eens 100 miljoen mensen door microleningen uit de armoede worden gehaald.