Informatie en inspiratie voor PI's op Partindag 2018

27 augustus 2018, 11:00
Zaterdag 29 september, Muzikecentrum NCO in Hilversum: Partindag 2018.
Zaterdag 29 september, Muzikecentrum NCO in Hilversum: Partindag 2018.
Er is een eivol programma met interessante sprekers, inspirerende workshops, een informatieve markt en vooral veel ruimte voor delen van ervaringen van kleine goede doelen: Partin, de koepel van private initiatieven in Nederland, pakt op zaterdag 29 september in het Hilversumse Muziekcentrum NCO, stevig uit op haar jaarlijkse informatiedag. Inschrijvingvoor de Partin-dag, gesponsord door Wilde Ganzen, is geopend.

Ieder jaar draait het bij de Partin-dag om uitwisseling van kennis en ervaring en het contact met andere wereldburgers. Dit jaar is het niet anders. In het programma voor zaterdag 29 september gaan de dagvoorzitters Andhika Ruttenen Marc Broere in gesprek met jongeren die een particulier initiatief (PI) begonnen zijn, maar is er ook ruimte voor cultuur. Zo is er een tryout van het nieuwe theaterprogramma van journalist Charles Groenhuijsen, o.a. bekend van De Dikke Blauwe, en tot slot cabaret van De Verhalenwerf. Met daartussenin meer dan twintig workshops en lezingen. 

Workshops en lezingen

Deze gaan in op prangende vragen zoals ‘Waarom krijgen wij nooit een erfenis?’ (Over nalaten en schenkingen) en AVG, wat moet je ermee? (over de nieuwe privacywet waar ook kleine stichtingen mee te maken hebben). Verder is er aandacht voor het aanvragen van een CBF Erkenning Goed Doel: is dat ingewikkeld? Maar ook: hoe betrek je medestanders en tegenstanders bij je projecten? Fondsen werven in lage inkomenslanden? En wat heeft community building met crowdfunding en fondsenwerving van doen? En duurt duurzaam het langst? Deelnemers leren video’s maken en komen meer te weten over interculturele communicatie in de workshop: ‘En ik had het nog wel zo GOED beDOELd…’
‘Van tehuis naar thuis’ is een workshop over het aanbieden van familiegerichte zorg. Er is een sessie over inclusie van mensen met een beperking: ss dat altijd haalbaar en hoe begeleid je dat dan? In de werksessie ‘Vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen’ wordt ingegaan op de risico’s en wanneer het wél kan.
Wetenschapper Sara Kinsbergenis ook weer van de partij. Zij vertelt over onderzoek naar de cruciale vraag of PI’s wel echt helpen de armoede te verminderen. Ook ErnstJan Stroesverzorgt de lezing: ZIN in Internationale Samenwerking. En dan zijn er nog onderwerpen zoals framing en veiligheid. Ten slotte is er een informatieve markt, zijn er landentafels en een ‘open space’.

Laatste editie verhalenwedstrijd

Tijdens de Partindag zal voor de (voorlopig) laatste keer de Partin-prijs voor het beste projectverhaal worden uitgereikt. De prijs wordt nog één keer gesponsord door de ASN Bank. Door het insturen van een projectverhaal maken stichtingen kans op € 750,- (eerste prijs),  € 500,- (2e prijs) of  € 250,-. De jury zal bij het toekennen van de prijs een aantal criteria laten meewegen, gebaseerd op de tips over het communiceren met de achterban over ontwikkelingssamenwerking. Deze zijn vastgesteld in het Europese projectReframing the Message van Wilde Ganzen.
 
►Tips voor inschrijving verhalenwedstrijd: klik hier
►Inschrijving Partindag 2018: klik hier
gerelateerde items