Toon alles (1)

Ineke Derks Schoenmakers Aardige Amsterdammer 2016

10 november 2015, 00:00
Ineke met haar beeld
Ineke met haar beeld
Op maandagmiddag 9 november is Ineke Derks Schoenmakers tot Aardige Amsterdammer van het jaar 2016 gekozen. Dit gebeurde bij het standbeeld 'De helpende hand', op de Droogbak. Deze benoeming is een eerbetoon aan alle vrijwilligers die zich inzetten voor kwetsbare stadsgenoten en wordt ieder jaar opgedragen aan een bijzondere vrijwilliger. Derks zet zich al 13 jaar vrijwillig in voor De Regenboog Groep, initiatiefnemer van de Aardige Amsterdammer.
 
Ineke rijdt al jaren met haar bestelbus het hele land door, ook regelt ze zelf een groot deel van de gratis goederen ten behoeve van de doelgroep van De Regenboog Groep (daklozen en mensen in (sociale) armoede). Met haar twee honden haalt ze al sinds ze met pensioen is overal schoenen, winterjassen, leverworsten en eindeloos veel groenten op die bedrijven en personen doneren aan de stichting.
 
Standbeeld
Het Aardige Amsterdammer standbeeld 'De helpende hand' staat naast Amsterdam Centraal Station, op het plein bij de Droogbak. Een plek waar van oudsher veel daklozen komen en waar één van Amsterdams bekendste inloophuizen, Blaka Watra, is gevestigd. Het standbeeld is gemaakt door kunstenaar Klaas Hartzema (Gerrit Rietveld) en Laszlo Gèleng (Hogeschool voor de Kunsten Rome). Het beeld symboliseert een helpende, uitgestoken hand.
 
gerelateerde items