Indicatief onderzoek toonde in 2004 al aan: Weinig draagvlak Donateursvereniging

15 november 2007

AMSTELVEEN (15 november) - Wetenschappelijk onderzoek toonde in 2004 al aan dat er geen groot enthousiasme was onder particuliere donateurs voor een belangenorganisatie als de Donateursvereniging. Bij de eerste opzet van een scriptie-onderzoek van Marieke Alderlieste in het kader van haar opleiding Sociale Culturele Wetenschappen aan de Vrije Universiteit in 2003 was DV-oprichtster Esther Jacobs destijds wel betrokken, maar zij distantieerde zich volgens de onderzoekster later nadrukkelijk 'van de onderzoeksopzet en daarmee ook van de uitkomsten.


Rond de vraag "In hoeverre bestaat er een sociaal draagvlak voor de oprichting van een donateursvereniging en wat is de invloed van de publieke opinie, attitude, betrokkenheid en customer gap daarop?" formuleerde Marieke Alderlieste een aantal hypothesen die werden getoetst door middel van een internet-enquête onder 203 respondenten. In tegenstelling tot wat Alderlieste verwachtte, lieten de resultaten zien dat er geen (sterke) behoefte bestond onder de gevers aan een donateursvereniging. Alderlieste constateerde dat voor het draagvlak voor een donateursvereniging het niet uitmaakt of iemand veel of weinig geeft en of iemand veel of weinig goede doelen steunt..

Alderlieste wees verder gezien de beperkte onderzoeksopzet op het indicatieve karakter ervan: volgens haar mocht de uitkomst niet als representatief voor alle gevers van Nederland gezien worden.

 


Voor een samenvatting van de scriptie van drs. M. Alderlieste: klik hier.

Reactie en/of vragen mailen aan: mg.alderlieste@home.nl