Impacting EUR kwantificeert maatschappelijk resultaat Hartstichting

16 april 2009
Nieuws | | (Social) Impact

AMSTELVEEN (16 april) - Hoe goed doet de Hartstichting haar werk? Tot voor kort had de organisatie er volgens directeur Hans Stam ‘geen flauw idee' van. Door een impactmeting te laten verrichten door de Erasmus School of Economics hoopt de organisatie nu een beter beeld te hebben van haar maatschappelijke resultaat.


Naar eigen zeggen is de Hartstichting het eerste Nederlandse goede doel dat een dergelijke impactmeting heeft laten verrichten. Wat zeggen de wetenschappers van de Erasmus Universiteit over de maatschappelijke impact van het fonds? Volgens de onderzoekers heeft de stichting de afgelopen 25 jaar voor circa 334 miljoen euro bijgedragen aan het dalen van de maatschappelijke kosten van hartinfarcten.



Waar het gaat om acute hartinfarcten heeft de Hartstichting een maatschappelijke impact van ten minste € 81 miljoen op jaarbasis. Dit resultaat wordt bereikt met een investering van ongeveer € 20 miljoen per jaar in onderzoek, preventie en voorlichting.



De Erasmus School of Economics kan deze uitspraken doen omdat een model is ontwikkeld waarmee maatschappelijk impact kan worden gemeten. Met behulp van dit model is gekwantificeerd wat de invloed van de Hartstichting is geweest op het dalen van het aantal hartinfarcten, de gezondheidszorgkosten en het ziekteverzuim. Promovenda Karen Maas heeft de rekensom gemaakt. Zij stelt dat de berekening weliswaar leunt op een aantal aannames, maar dat het resultaat verdedigbaar is en dus wetenschappelijk verantwoord.



Niet geheel toevallig worden de resultaten van de impactmeting bekendgemaakt aan de vooravond van de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting.



Zie ook: www.hartstichting.nl