Toon alles (2)

Geven donateurs eigenlijk wel om impactinformatie? 

20 juli 2016, 18:00
Geven donateurs eigenlijk wel om impactinformatie? 
Geven donateurs eigenlijk wel om impactinformatie? 
De impact van goede doelen en hun interventies lopen ontzettend uiteen. Duizend euro uitgeven aan het ontwormen van kinderen met simpele medicatie levert bijvoorbeeld twintig keer meer schoolbezoek op dan het geven van gratis uniforms. Maar geven donateurs om dit soort informatie? Deze vraag stond centraal tijdens de presentatie van Dave Verkaik op het congres van de 'International Society for Third Sector Research' in Stockholm, op 30 juni 2016.
 
Belonen donateurs goede doelen met hun vrijgevigheid als het goede doel bij donatieverzoeken niet alleen communiceert over de output (aantal uniforms uitgedeeld/kinderen ontwormd) maar ook over de impact die het programma heeft bewezen te hebben? En geven ze daarmee een extra prikkel aan goede doelen om hun impact te meten, te vergroten en te communiceren? 
Het blijkt dat donateurs vooral het gevoel willen hebben dat hun gift een verschil maakt, en dat het geven van outputinformatie daar een betere manier voor is dan het geven van impactinformatie. Maar niet alle donateurs zijn hetzelfde, blijkt uit de resultaten.
 
Dave Verkaik is onderzoeker bij het Centrum voor Filantropische Studies aan de VU in Amsterdam en gaat binnenkort aan de slag als impact consultant bij Avance Impact. Het paper waarop de presentatie is gebaseerd is openbaar toegankelijk via deze link

 
 
gerelateerde items