Toon alles (1)

Prins Constantijn over innovatie tijdens Impact Days

5 april 2016, 11:00
Prins Constantijn
Prins Constantijn
ZKH Prins Constantijn is hoofdspreker tijdens de Impact Days, het jaarlijkse evenement voor impactinvesteerders van Pymwymic. Ook Boyan Slat, de piepjonge Nederlandse uitvinder/ondernemer en de Indiase econoom Chetna Sinha geven acte de présence. De Impact Days vinden op 19 en 20 april plaats in hotel The Grand in Amsterdam.
 
Pymwymic (Put Your Money Where Your Mouth Is Community) brengt filantropen, impactinvesteerders en families bijeen die willen investeren in bedrijven die maatschappelijk rendement nastreven. Jaarlijks organiseert Pymwymic de Impact Days. Op de conferentie komen impactinvesteerders bij elkaar om ideeën, kennis en zakelijke proposities te delen. Ook is er een selecte groep entrepreneurs aanwezig die hun bedrijfsplannen presenteren. In breakout-sessies kunnen investeerders nader contact leggen met de entrepreneurs.
 
Gevarieerd programma
De conferentie biedt een gevarieerd programma. Voor een deel worden vraagstukken behandeld die betrekking hebben op impactinvesteren met sessies als: What does the Impact Ecosystem need?, Impact management, instead of Impact Measurement? en Getting to the Roots: Scaling Conservation Investing. Daarnaast worden thema's aangesneden die door impactinvesteringen zouden moeten worden verbeterd. Zo is er veel aandacht voor de Sustainable Development Goals met sessies over het uitbannen van armoede, gecombineerd met duurzame economische groei en gelijke rechten voor mannen en vrouwen.
 
Innovatie, plasticsoep en coöperatief bankieren
Naast de sessies wordt het programma versterkt door een aantal prominente sprekers. Prins Constantijn is uitgenodigd vanwege zijn rol in het verbeteren van het Europees innovatieklimaat. Begin 2015 trad hij aan als speciaal adviseur van Andrus Ansip, de vicevoorzitter van de Europese Commissie voor de Digitale Interne Markt. Daarvoor was hij kabinetschef van Neelie Kroes, toen zij als eurocommissaris verantwoordelijk was voor de Digitale Agenda. Prins Constantijn wil informatietechnologie aanwenden om de ‘effectiviteit, efficiëntie, duurzaamheid en concurrentiekracht [van de EU] te vergroten’, zei hij in een interview met Europa Nu.
 
Sprekers
De Indiase econoom en maatschappelijk activist Chetna Sinha, spreekt ook tijdens de Impact Days. Zij is voorvechter voor gelijke rechten voor vrouwen. Vrouwen hebben het zwaar in India, omdat zij niet worden erkend als ondernemers. Het gevolg is dat ze geen zakelijke leningen kunnen afsluiten. Sinha stichtte daarop de eerste coöperatieve boerenbank voor en door vrouwen.
Daarnaast is er de piepjonge wereldverbeteraar, ondernemer en uitvinder Boyan Slat. Slat bedacht een methode om het plastic afval in de oceanen op te ruimen. Wetenschappers concludeerden dat deze methode de helft van de plasticsoep in de Stille Oceaan zou kunnen opruimen in tien jaar tijd. Slat richtte de stichting The Ocean Cleanup op en haalde in 2014 met een crowdfundingcampagne 2.2 miljoen Amerikaanse dollars op, waarmee een pilotproject wordt gefinancierd.
 
 
►Pymwymic werd in 1994 opgericht door Frank van Beuningen. De organisatie is inmiddels uitgegroeid tot een pan-Europees netwerk dat jaarlijks in zo'n tien bedrijven investeert. De organisatie staat altijd open voor nieuwe mensen. Investeerders die hun kapitaal voor het goede willen inzetten, worden uitgenodigd lid te worden. Bedrijven die een zakelijke propositie met maatschappelijk rendement hebben, worden gevraagd een voorstel in te dienen.  
 
gerelateerde items