ILEP roept op om discriminerende wetten in te trekken

ILEP roept op om discriminerende wetten in te trekken
ILEP roept op om discriminerende wetten in te trekken
27 januari 2015
Nieuws | | Goede doelen

In het kader van WereldLepraDag roept Jan van Berkel (foto), voorzitter van ILEP, de Internationale Federatie van Leprabestrijdingsorganisaties, op om alle wetten die discrimineren tegen mensen met lepra en hun families af te schaffen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 19 van de 63 landen waar de leden van ILEP werken nog steeds wetten gelden die mensen met lepra discrimineren.

‘In het verleden werden mensen met lepra gedwongen geïsoleerd in ziekenhuizen of leprakolonies. De oude wetten staan nog steeds in de wetboeken. Tot op de dag van vandaag worden leprapatiënten geconfronteerd met discriminatie op de arbeidsmarkt, binnen het huwelijk, of in hotels, restaurants en in het openbaar vervoer. In sommige delen van de wereld is het nog steeds moeilijk voor mensen met lepra om te werken, te trouwen of vrij te reizen’, meldt de federatie.

Resolutie
In december 2010 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aan met de titel 'Eliminatie van discriminatie tegen personen die getroffen zijn door lepra en hun familieleden.' In de grondbeginselen en richtlijnen voor regeringen staat onder andere de intrekking van alle discriminerende wetten. De speciale VN-rapporteur voor het recht op gezondheid, Dainius Pūras, is van mening dat een moderne aanpak van lepra mensenrechten omvat. ‘Daarom moeten alle discriminerende wetten tegen mensen met lepra direct worden ingetrokken’, vindt Pūras. Bij alle regeringen met discriminerende wetten, drong de onafhankelijke expert erop aan om de richtlijnen uit de resolutie te volgen.

Wetgeving ingetrokken
Sinds de resolutie is aangenomen, hebben onder andere Griekenland, China, Ethiopië, Oman, Oekraïne, Estland en Ecuador discriminerende wetgeving ingetrokken. Egypte overweegt het en ook India is de wetgeving aan het herzien. Er is dus wel iets veranderd sinds de resolutie, maar er moet nog veel gebeuren als het aan ILEP ligt. Jan van Berkel: ‘In de vier jaar sinds de VN-resolutie is aangenomen, hebben sommige landen de wetten inderdaad ingetrokken en zijn er voorlichtingscampagnes gestart om stigmatisering tegen mannen, vrouwen en kinderen met lepra te stoppen. Dat is heel goed nieuws. Maar er is nog veel te doen. ILEP zal blijven knokken tegen de vooroordelen die zoveel kinderen, vouwen en mannen buitensluiten.’