Trendbreuk: Minder opbrengst crowdfunding in 2020

Beeld: Unsplash/Sandy Miller.
Beeld: Unsplash/Sandy Miller.
24 juni 2021
Nieuws | | Crowdfunding

In 2020 is er iets minder geld opgehaald door middel van crowdfunding dan in 2019. Dat blijk uit een rapport van crowdfundingcijfers.nl, dat jaarlijks onderzoek doet naar het crowdfunding in Nederland. Door de coronacrisis zouden ondernemingen minder geld hebben opgehaald, maar maatschappelijke projecten juist meer. Ook creatieve projecten haalden meer geld op.
 
Volgens crowdfundingcijfers.nl is er in 2020 in Nederland 417 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is 2% minder dan in 2019, toen er 424 miljoen euro werd opgehaald. Sinds 2012, het jaar waarin oprichter Gijsbert Koren de onderzoeken is gestart, is het percentage ieder jaar gestegen. In 2020 werd er dus voor het eerst minder met crowdfunding opgehaald. Er werden in 2020 volgens de onderzoekers meer dan 12.500 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd.
 
Verdubbeling voor maatschappelijke projecten
Opvallend is dat 65% van de gefinancierde projecten in 2020 volgens de onderzoekers maatschappelijke projecten waren, zoals een speeltuin of een schoolproject. In totaal is opgehaalde bedrag voor dat soort projecten volgens de onderzoekers met bijna 50% gestegen; er werd zo’n 23,9 miljoen euro gedoneerd. Het gemiddelde bedrag per project was volgens het rapport 3.000 euro.
 
Ondernemingen dalen, creatieve projecten in de lift
Ondernemingen haalden in 2020 in totaal 368,2 miljoen euro op via crowdfunding. Dat is volgens de onderzoekers 5% minder dan in 2019. Toen haalden ondernemingen in totaal 387,1 miljoen euro op. De daling zou te maken hebben met de coronacrisis. Bij donaties aan creatieve projecten zoals film, muziek en theater was juist een stijging van 15% te zien naar een bedrag van 11,5 miljoen euro. Het gemiddelde bedrag per creatief project was volgens de onderzoekers 12.000 euro.
 
Persoonlijke leningen
Ook persoonlijke leningen voor bijvoorbeeld de uitbouw van een huis of de aanschaf van een auto kunnen via crowdfunding gefinancierd worden. In 2020 werd er maar liefst 24% meer opgehaald voor dit soort projecten dan in 2019.
 
Duurzame energie en vastgoed
Volgens het rapport profiteert ook de vastgoedmarkt steeds meer van crowdfundingplatforms. Iets meer dan de helft van het door ondernemingen opgehaalde bedrag bleek bestemd voor vastgoed. Daarnaast was 17% van het door ondernemingen opgehaalde bedrag bestemd voor duurzame energie.
 
Bron: Crowdfundingcijfers.nl
Lees ook: ‘Coronajaar pakt goed uit voor cultuurcrowdfunder voordekunst’