ICCO wijzigt beleid niet na gesprek minister Rosenthal

19 januari 2011
Nieuws | | Politiek en overheid


AMSTELVEEN (19 januari) - Algemeen directeur Marinus Verweij (foto) van hulporganisatie ICCO sprak vorige week met minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken over haar financiering van de website Electronic Intifada. Na het "openhartige gesprek" zag ICCO geen reden om haar beleid te wijzigen. In een verklaring stelt ICCO: "Het is in Nederland goed gebruik dat maatschappelijke organisaties zelfstandig hun beslissingen nemen. ICCO ziet dan ook geen reden haar beleid te wijzigen."

 


Directe aanleiding voor het als "pittig" en "openhartig" gekarakteriseerde gesprek was de financiering door ICCO van de website Electronic Intifada, waarop onder meer oproepen te zien zijn tot boycotactiviteiten tegen Israel. De ontmoeting was echter saillant omdat deze in wezen ging over de bewegingsvrijheid van maatschappelijke organisaties die (ook) overheidsgeld ontvangen. De gewraakte site biedt volgens de minister een platform aan de oproep voor een boycot van Israël. Het steunen van deze site staat hiermee volgens Rosenthal diametraal tegenover het Nederlands buitenlands beleid. ICCO verschilt hierover fundamenteel van mening met de minister.

 


Vinger aan de pols

Rosenthal vindt de steun van ICCO volgens een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken "rechtstreeks in strijd met het Nederlandse regeringsbeleid" en die "gevolgen kan hebben voor het subsidiebeleid". Hij heeft er bij ICCO op aangedrongen dit te herzien. ICCO ontvangt jaarlijks rond de 75 miljoen euro subsidie. Het argument dat ICCO de steun aan de website betaalt uit particuliere donaties, is volgens Rosenthal een 'vestzak-broekzak' redenering. "Kritisch zijn mag natuurlijk, rechtstreeks tegenwerken niet", aldus Rosenthal. De minister gaat de vinger aan de pols houden, waarbij hij ook andere ontwikkelingsorganisaties betrekt.

 


Rechtvaardige oplossing

ICCO, dat zich sterk maakt voor mensenrechten en internationaal recht in alle landen waar ze werkt, stelt op haar website: "Sinds 2005 roepen meer dan 170 Palestijnse en enkele Israëlische organisaties op tot boycot, desinvestering en sancties tegen het Israëlische beleid. Doel is dat Israël zich houdt aan het internationaal recht en de mensenrechten. Omdat de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden voortduurt, is deze druk gerechtvaardigd. Het is een vreedzame en legale manier om de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen en te komen tot een vreedzame en rechtvaardige oplossing."


Kairos-document

ICCO stelt dat zij de oproep tot een boycot niet zelf heeft ondertekend. Wel hebben vrijwel alle maatschappelijke Palestijnse organisaties, en sommige Israëlische, die oproep ondertekend, onder wie organisaties die steun ontvangen van ICCO, maar ook van andere Nederlandse organisaties en het ministerie zelf. ICCO steunt het Kairos-document, waarin Palestijnse christenen oproepen om meer druk uit te oefenen tegen het Israëlische beleid.


Artikel 90

Voor ICCO zijn internationaal recht en internationale humanitaire verdragen de belangrijkste leidraad. Volgens de hulporganisatie stelt ook artikel 90 van de Nederlandse grondwet: ,,De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde."


Beluister op Radio 1 interviews met de minister en ICCO-directeur Marinus Verweij.

Lees het commentaar van FM-hoofdredacteur 5