ICCO en Kerkinactie gaan samenwerken

23 november 2006

Het leverde flink wat discussie op, maar nu is de kogel dan door de kerk: ICCO en Kerkinactie sluiten een samenwerkingsverband. Beide organisaties gaan hun buitenlandse activiteiten bundelen, gezamenlijk geld inzamelen en gezamenlijk projecten bedenken en uitvoeren.


Kerkinactie is de diaconale en missionaire poot van de Protestantse Kerk, ICCO is een interkerkelijke medefinancieringsorganisatie die voor haar inkomsten van subsidies afhankelijk is. De commissie van rapport, die namens de Protestantse Kerk, de samenwerking bestudeerde riep eerder nog op tot een tegenstem. De commissie vreesde dat samenvoegen met het grote ICCO zou leiden tot een uitholling van de kerkelijke identiteit van het werelddiaconale werk. Daarnaast was er de vrees dat door plaatselijke kerken opgehaald geld zou gaan verdwijnen in een grote pot, waarover niet de kerken maar de overheid (indirect) de scepter zou gaan zwaaien.



Wat directeur Haaije Feenstra van het dienstencentrum PKN betreft is de onafhankelijkheid van ICCO echter gegarandeerd. Binnen de door de overheid geschetste kaders kan ICCO haar middelen vrij inzetten. Feenstra stelt bovendien dat de toegevoegde waarde van samenwerking tussen ICCO en Kerkinactie "ongekend groot" is. "Diaconale, missionaire en ontwikkelingsvragen zijn door de korte lijnen sneller te beantwoorden."



Het synodebestuur van de Protestantse Kerk bleek tevreden te zijn met de geruststellende antwoorden. Uiteindelijk ging de synode ondanks twintig tegenstemmers akkoord met de vergaande samenwerking tussen beide organisaties.