Toon alles (1)

Humanitas wil meer hulp bieden voor vluchtelingen

14 januari 2016, 00:00
Petra Kluck
Petra Kluck
Humanitas wil een grotere rol spelen in de ondersteuning van vluchtelingen. Samen met VluchtelingenWerk Nederland onderzoekt ze de mogelijkheden.
                       
De twee organisaties verkennen hoe Humanitas-vrijwilligers nog meer vluchtelingen kunnen helpen, bijvoorbeeld met taalmaatjesondersteuning, voorleeshulp of wegwijs maken in de papierwinkel waar je als nieuwe Nederlander mee te maken krijgt.
 
Onnodig lang wachten
Sommige vluchtelingen die in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven, hebben wel een verblijfsvergunning maar nog geen woning. Hierdoor moeten ze wachten op hulp bij hun inburgering. Dat geldt ook voor vluchtelingen die wachten op een plek in een azc. Beide groepen zouden door Humanitas-vrijwilligers geholpen kunnen worden.
Op dit moment helpt Humanitas al meer dan 3.000 vluchtelingen en nieuwkomers met hun inburgering en het leren van de Nederlandse taal. In gemeenten waar een azc is of komt, wil Humanitas deze ondersteuning uitbreiden. Het soort hulp zal afhangen van de behoeften van de vluchtelingen.
 
Even geen zorgen
In Zutphen werden begin januari 125 vluchtelingen tijdelijk opgevangen in de Hanzehal. Vrijwilligers van Humanitas hebben hier leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen. ‘Samen met onze vrijwilligers konden ze tekenen, knutselen, spelletjes doen, voetballen, badmintonnen, nagels lakken: allemaal dingen waarbij het niet erg is dat je elkaars taal niet spreekt’, vertelt coördinator Petra Kluck (foto). ‘De kinderen en de volwassenen die aanhaakten, konden zo even hun zorgen vergeten. Voor de vrijwilligers, die anders in gezinnen opvoedingshulp bieden, was het mooi werk om te doen.’
 
gerelateerde items