Humanitas: ‘Grens van verantwoord vrijwilligerswerk is bereikt’

10 september 2017, 09:00
Vrijwilligers van Humanitas krijgen steeds vaker te maken met ingewikkelde problemen waar professionele hulpverlening voor nodig is.
Vrijwilligers van Humanitas krijgen steeds vaker te maken met ingewikkelde problemen waar professionele hulpverlening voor nodig is.
Vrijwilligersorganisatie Humanitas trekt aan de bel. De organisatie ziet dat vrijwilligers steeds vaker te maken krijgen met ingewikkelde problemen waar professionele hulpverlening voor nodig is. ‘De grens van wat nog verantwoord is om door vrijwilligers te laten doen is bereikt’, zegt Rebecca Gerritse van Humanitas.
 
Uit intern onderzoek van Humanitas blijkt dat de complexiteit van zorgvragen de afgelopen twee jaar enorm is toegenomen. Tegelijkertijd zijn door bezuinigingen veel professionele organisaties verdwenen. Er moet steeds meer hulp komen van familie en vrienden en als die er niet zijn, komt het vaak neer op vrijwilligers. Humanitas ziet hierdoor het aantal aanmeldingen flink stijgen. Inmiddels zijn er zo'n 24.000 vrijwilligers actief, die samen ongeveer 65.000 mensen helpen in Nederland.
 
‘Zorgelijke ontwikkeling’
Harke Groenveld uit Groningen helpt al bijna zes jaar mensen met het op orde brengen van hun administratie. Hij ziet dat de professionele schuldhulpverlening tekortschiet. ‘Op alle aspecten is bezuinigd. Met Humanitas komen we een keer per week bij mensen thuis. Een kredietbank of andere instantie heeft daar geen tijd voor.’
Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Rebecca Gerritse (foto) van Humanitas. ‘De vrijwilligers voelen zich vaak heel nauw verbonden met de mensen die ze helpen. Maar we vragen heel veel van ze. De vraag is of je op deze manier de participatiesamenleving niet te veel oprekt.’
 
Gemeenten aan zet
Humanitas vindt dat de overheid en gemeenten nu aan zet zijn. Zij moeten ervoor zorgen dat vrijwilligers niet de taak van professionals overnemen. Beiden moeten elkaar juist aanvullen. ‘We moeten nu tot actie overgaan, anders zijn we bang dat we onze vrijwilligers over het randje duwen.’ De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt zich niet te herkennen in het beeld dat Humanitas schetst. ‘Het zal best eens fout gaan, dat hoort bij zo'n gezamenlijk zoekproces, maar wij herkennen zeker niet dat er op grote schaal vrijwilligers onverantwoord ingezet worden.’
Staatssecretaris Jetta Klijnsma trekt naar aanleiding van eerder onderzoek 7,5 miljoen extra uit voor schuldhulpverlening. ‘Daarmee kunnen gemeenten, professionals en vrijwilligers de hulpverlening beter op elkaar afstemmen’, aldus Klijnsma.
 
Bron: NOS
gerelateerde items