Toon alles (2)

Humana op dievenjacht

20 augustus 2013, 11:11
Humana op dievenjacht
Humana op dievenjacht
Medewerkers van Humana hebben in Eindhoven een gestolen ‘loktas’ met kleding via een gps-zender gevolgd. De actie werd in gang gezet omdat de politie in Eindhoven de toenemende kledingdiefstallen uit Humanaboxen niet serieus neemt, volgens Humana-directeur Marc Vooges.  De Eindhovense kledinginzameling is door de diefstallen met twintig procent is gekelderd.

Volgens Humana zijn het vooral Oost-Europese handelaren die met de buit aan de haal gaan. Daarmee liepen de goede doelen van Humana dit jaar al minstens 60.000 euro mis. En dat bedrag wordt volgens Vooges nog veel hoger omdat steeds meer mensen hun kleding niet meer in de Humanabox gooien: ‘Iedereen weet inmiddels van die diefstallen en mensen willen niet dat hun kleding bij Oost-Europese handelaren terecht komt’, zegt hij.

Geen huiszoekingsbevelen
Via een gps-zender in een lokzak in een Humanabox was het binnen één etmaal raak. Afgelopen zondagnacht konden ze bij Humana op een schermpje zien hoe het signaal in een Eindhovens flatgebouw met zes appartementen verdween. Opgetogen en hopend dat de zaak nu snel geklaard kon worden, ging Vooges de volgende morgen naar de politie. ‘Maar de officier van justitie wilde niet zes huiszoekingsbevelen geven. En de politie voelde niks voor een aanvullend onderzoek. Dus toen hebben wij dat maar gedaan.’

Formele aangifte
Uiteindelijk lukte het Humana-medewerkers ook nog om na gesprekken met flatbewoners achter het huisnummer te komen van het appartement waarin zich de lokzak bevond. De (Oost-Europese) bewoner bleek zo'n achthonderd zakken met kleding te hebben. Allemaal eerlijk gekocht, zei hij. Humana mocht van de bewoner wel de nieuwste partij van veertig zakken (inclusief de lokzak) meenemen.
Vooges hoopt nu dat de officier van justitie na formele aangifte van Humana alsnog een onderzoek instelt. ‘Al vrees ik dat zo'n kledingdief na een veroordeling al heel snel weer op straat staat en gewoon weer doorgaat met kleding stelen.’ Voor zover Vooges weet is dit de eerste keer dat in Nederland een kledingdief op deze manier getraceerd wordt.

(Bron: Eindhovens Dagblad)
gerelateerde items