Hulporganisaties in last door hoge voedselprijzen

27 maart 2008
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (27 maart) - De voedselprijzen zitten stevig in de lift. Dat heeft nare gevolgen voor hulporganisaties die voedselhulp verlenen in ontwikkelingslanden. Het World Food Programme trok deze week aan de bel. De organisatie heeft op korte termijn 325 miljoen extra nodig, of zal moeten gaan snoeien in haar hulpprogramma's.


De groeiende wereldbevolking en meer vraag in zichzelf snel verheffende ontwikkelingslanden: dat zijn de twee belangrijkste oorzaken achter de prijsstijgingen. Ook de hoge olieprijs werkt door. De gestegen prijzen zitten de hulporganisaties op twee manieren dwars. Zij moeten zelf meer betalen voor voedsel en het aantal hulpbehoevenden dat geen voeding kan betalen neemt toe.

 


USAID heeft al 77,5 miljoen euro meer uitgegeven dan voorzien. In februari kampte het WFP al met een kloof van 500 miljoen dollar. De hulporganisatie schat dat de voedselprijzen met bijna 55% zijn gestegen sinds juni 2007.

 


Voor het WFP is de situatie aanleiding geweest om een ‘noodoproep' uit te sturen naar haar donoren. In de betreffende brief wordt gevraagd om 325 miljoen euro. Dit bedrag is nodig voor mei van dit jaar. Komt het geld niet op tafel, dan zal WFP gaan snijden in de door haar verleende voedselhulp.

 


Deze stap kan grote gevolgen hebben voor de zeventig miljoen mensen die afhankelijk zijn van de voedselhulp van WFP.

 


De door WFP verstuurde brief is uniek de geschiedenis van het agentschap. Nooit eerder noopten de marktomstandigheden tot een dergelijke stap.