Toon alles (1)

HOT ISSUE: Goed doel juist gebaat bij online gokken?

25 november 2013, 13:12
HOT ISSUE: Goed doel juist gebaat bij online gokken?
HOT ISSUE: Goed doel juist gebaat bij online gokken?
Niet alleen de goede doelenloterijen zelf, maar ook hun beneficiënten hebben zich de afgelopen periode goed geroerd. Door het legaliseren van online gokken (in 2015 moet de gokmarkt, ook online, opengesteld worden voor bedrijven met een vergunning) vrezen zij een sterk verminderde afdracht aan de goede doelen.

De online gokbedrijven zit echter ook niet stil. Meines & Partners, lobbykantoor van een aantal internetgokbedrijven en loterijen (waaronder ‘Pokerstars’), verzamelde cijfers over het onderwerp en kwam – niet geheel onverwacht – met een heel andere conclusie: in andere Europese landen waar de wetten wel zijn geliberaliseerd, blijken de inkomsten van bestaande loterijen juist te… stijgen.
De noodkreten uit de sportwereld en de goede doelen over afnemende inkomsten door het vrijgeven van gokken op internet zijn dus volgens lobbyisten Meines & partners helemaal onnodig. Het beeld dat de inkomsten juist stijgen, zou volgens de internetgoklobby ook nog eens bevestigd worden door bronnen op het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat ook onderzoek naar dit onderwerp doet in voorbereiding op de wet die regelt dat het staatsmonopolie op gokken verleden tijd wordt.

Wat vindt u? Heeft de internetgok-lobby hier een punt? Of worden cijfers hier fraai omgebogen? Klopt die stijging misschien, maar is dit een effect dat snel omslaat? Gaat het hier om het belang van alle goede doelen in Nederland, of alleen van de beneficiënten van de goede doelenloterijen die zich bedreigd voelen? Laat uw mening horen. Stuur uw reactie aan: edwin.venema@filanthropium.nl.
gerelateerde items