Hoofdbestuur Humanitas grijpt in om PVV-affaire

13 april 2010
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTELVEEN (13 april) - Het hoofdbestuur van vrijwilligersorganisatie Humanitas heeft de taken overgenomen van het districtsbestuur Noordwest. Er was volgens het hoofdbestuur een onwerkbare situatie ontstaan nadat vijf districtsbestuursleden waren opgestapt omdat ze niet samen willen werken met René Eekhuis, raadslid voor de PVV in Almere. De bestuursleden hadden er eerst bij Eekhuis op aangedrongen om af te treden, maar dat wilde het PVV-raadslid niet.

Het gaat om bestuursleden van het districtbestuur Noordwest, dat Flevoland, Utrecht en Noord-Holland behelst. Eekhuis is in dit bestuur onder meer verantwoordelijk voor het organiseren van vakanties voor minder bedeelde kinderen.

Hoofddoekverbod
De bestuursleden wilden Eekhuis lozen omdat zijn partij vasthoudt aan een hoofddoekjesverbod voor mensen die werken bij organisaties die subsidie ontvangen. Humanitas is zo'n organisatie waar mensen met een hoofddoek werken en die subsidie ontvangt.

Bovendien is de opvatting dat een hoofddoekje niet in gemeentelijke instelling en past niet verenigbaar met de waarden van Humanitas, zoals gelijkheid, zo verklaart het hoofdbestuur in de verklaring op de website.

Humanitas zei het te betreuren dat de PVV ruchtbaarheid aan de kwestie had gegeven. Kamerlid Fleur Agema had Ernst Hirsch Ballin, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, gevraagd de subsidie voor Humanitas stop te zetten als de vereniging discrimineert op politieke voorkeur.

Verklaring

De tekst van de verklaring luidt als volgt: "Het hoofdbestuur van Humanitas verklaart dat de vereniging niemand uitsluit op basis van ras, geloof, sexuele geaardheid of politieke gezindheid. Vrijwilligers van alle soorten en maten zijn welkom bij Humanitas als ze de waarden van Humanitas actief onderschrijven.

Het hoofdbestuur constateert dat er in het districtsbestuur Noordwest een onwerkbare situatie is ontstaan doordat de meerderheid van dat districtsbestuur, bestaande uit vrijwilligers, niet langer samen een bestuur wilden vormen vanwege de standpunten van een ander bestuurslid. Het hoofdbestuur betreurt de onwerkbare situatie waarin het districtsbestuur zich thans bevindt. 

Om die reden neemt het hoofdbestuur op basis van statuten en reglementen met onmiddellijke ingang de taken van het districtsbestuur over. Zo spoedig als mogelijk zal het hoofdbestuur vacatures openstellen voor het districtsbestuur en zal op de normale, reglementaire en democratische wijze een nieuw districtsbestuur worden gekozen door de daartoe bevoegde districtsraad."