HomePlan presenteert impactstudie eigen projecten

Voor alle geïnterviewde bewoners in alle landen geldt dat hun situatie is verbeterd.
Voor alle geïnterviewde bewoners in alle landen geldt dat hun situatie is verbeterd.
4 juli 2017
Nieuws | | Goede doelen

Afgelopen donderdag werd het twintigjarig jubileum van HomePlan gevierd met een symposium in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. Een goed moment om eens terug te blikken op de behaalde resultaten. HomePlan presenteerde de uitkomsten van het onderzoek van de Shared Value Foundation van de Universiteit van Utrecht naar de impact van de huisvestingsprojecten van Stichting HomePlan in ontwikkelingslanden.
 
Stichting HomePlan bouwt huizen voor de allerarmsten in ontwikkelingslanden. In de afgelopen twee decennia waren dat er zo’n vierduizend. Gedurende zes maanden hebben drie researchers veldonderzoek gedaan in Mexico, Nicaragua, Haïti, Zuid- Afrika, Swaziland en Zimbabwe en bezochten 379 HomePlan-huizen. Sommige huizen stonden er al vanaf 2008 (Mexico), 2009 (Zuid-Afrika), 2011 (Haïti) of 2012 (Nicaragua). Andere huizen waren relatief nieuw (bouwprojecten uit 2015 of 2016).
 
Staat van de huizen
Oudere huizen blijken eerder aangetast door de slechte weersomstandigheden en vertonen eerder mankementen of beschadigingen. Daarnaast is een stenen huis duurzamer dan een prefab woning. Van de stenen huizen die zijn gebouwd is 82 procent nog in goede staat. Van de prefab huizen is 42 procent nog in goede conditie. De onderzoekers geven aan dat de huizen die ze hebben bezocht in verschillende perioden zijn gebouwd. De ouderdom van het huis, de constructie (steen, hout, staalplaten) en de weersomstandigheden in een bepaald gebied (neerslag, droogte, orkanen) spelen een grote rol bij de conditie van het huis.
 
Elektriciteit en sanitatie
De onderzoekers bevelen aan ook aandacht te geven aan elektriciteitsaansluiting en voorzieningen op het gebied van water en sanitatie (toilet/hygiëne). Bij menig huis zagen de onderzoekers gevaarlijke constructies omdat bewoners de elektriciteitsaansluiting zelf verlegden van het oude naar het nieuwe huis. Om de impact van de ontwikkeling te verhogen kunnen HomePlan en haar partners aansluiting zoeken bij lokale overheden en andere hulporganisaties om de noodzaak van basisvoorzieningen onder de aandacht te brengen.
 
Impact op de bewoners
Er werd tijdens het onderzoek ook gekeken naar de impact van de huizen op de bewoners. Voor alle geïnterviewde bewoners in alle landen geldt dat hun situatie is verbeterd: het huis beschermt hen tegen de weersomstandigheden, zoals regen en wind. Ook in andere opzichten biedt het huis meer veiligheid, zoals uit het schrijnende citaat van een meisje uit Zuid-Afrika blijkt: ‘Ik ben zo blij met mijn huis. Het belangrijkste vind ik dat er een slot op de deur zit. Dan word ik niet meer wekelijks verkracht. Ik voel me nu veilig.’

 
De HomePlan huizen hebben een positief effect op de schoolresultaten van de kinderen. De schoolkinderen kunnen zich nu even afzonderen in een andere ruimte om hun huiswerk te doen en zich daardoor beter concentreren. En nu bewoners een cementen vloer hebben, verbetert de gezondheid van de kinderen ook. ‘Vroeger waren ze altijd ziek, nu is het al een jaar geleden dat ik de dokter heb bezocht, zegt een moeder van jonge kinderen uit Nicaragua.
 
Daarnaast constateren de bezoekers een verbetering van de positie van vrouwen, omdat in veel gevallen het HomePlan huis eigendom van een vrouw werd. Bovendien blijken de HomePlan huizen een positief effect op de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van de bewoners.
 
Download hieronder het volledige rapport.
 


NIEUW: DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal. Aanmelden: klik hier