Hoe musea belastingheffing kunnen ontlopen

1 maart 2006
Nieuws | | Tax & Legal

Eind 2005 besliste de Hoge Raad dat musea inderdaad belastingplichtig zijn en vennootschapsbelasting moeten betalen. Marnix van Rij en Maarten Kuyt – beiden Ernst & Young – beschreven in een opinieartikel in het Financieele Dagblad onlangs echter een interessante maas in de wet. Musea kunnen belastingheffing ontlopen door zich om te vormen tot fiscaal fondsenwervende instelling, stelt het tweetal. FM vroeg Marnix van Rij naar het hoe en het waarom.

Waarom nu dit signaal richting musea? Van Rij: “Mijn doel is de bewustwording aanwakkeren. Je ziet dat bij veel gesubsidieerde instellingen de gedachte leeft dat wat de overheid met de ene hand geeft, zij wel niet met de andere hand weer zal terugnemen. Het feit dat er geprocedeerd is, en het arrest van de Hoge Raad, waarin bepaald is dat musea wel degelijk belastingplichtig zijn, geeft aan dat sommigen in de sector nog te naïef staan tegenover deze fiscale materie.”

U beschrijft in het artikel samen met Maarten Kuyt een constructie waarbij musea hun commerciële activiteiten onderbrengen in een fiscaal fondsenwervende instelling (FFI). Als deze FFI geld doorschuift naar het museum, zijn deze aan de algemeen nut dienende instelling ter beschikking gestelde gelden vrijgesteld van belastingheffing. Wordt deze constructie in de museumwereld nog niet gebruikt? Van Rij: “Nee, dit is nieuw in de sector. Wel adviseren wij deze constructie al enige tijd aan andere partijen.”

Zijn er veel reacties binnengekomen op het opinieartikel? Van Rij: “Het is nog vroeg dag, maar er zijn inderdaad een aantal reacties losgekomen. Het is echter nog te vroeg om te kunnen vaststellen of ons pleidooi op enige manier concreet gevolgen zal hebben voor de manier waarop musea omgaan met de Nederlandse fiscale realiteit.”