Hoe is het met... Esther Jacobs?

18 november 2008, 08:59
De impact van Esther Jacobs op de sector zal niemand ontgaan zijn. Ze zette de Coins for Care-actie op, waarmee een fortuin werd opgehaald voor een aantal goede doelen. Daarna stond ze aan de wieg van de Donateursvereniging. Uiteindelijk werd deze consumentenbond voor donateurs eind 2006 piepend en krakend opgeheven. Een jaar later stopte Jacobs als jurylid van de Transparant Prijs. FM had een Skype-interview met Jacobs, die op Curacao aan het onthaasten is en definitief afstand van de goede doelenwereld lijkt te hebben genomen.


Wat bent u aan het doen op Curacao?

 


Jacobs: "Niets, ik ben heerlijk aan het watersporten en uitrusten. Ik zal hier in ieder geval een paar maanden zitten. Wat ik daarna ga doen? Ik heb vroeger tussendoor altijd strategische workshops en lezingen gegeven. Dat doe ik nog steeds, want dat vind ik erg leuk om te doen. Daarnaast schrijf ik stukjes in de Viva, waarin ik mijn ei kwijt kan."

 


Moet de sector nog vrezen voor uw memoires?

 


Jacobs: "Grappig dat je dat zegt, want een paar jaar terug ben ik tijdens een lange reis door Australië begonnen mijn ervaringen in de sector op te schrijven. Dit onder de titel: goede doelen, slechte doelen. Ik heb iedere dag geschreven. Er staan leuke geheimpjes in. Halverwege dacht ik echter: dit moet ik niet doen. Het werd echt een soap. Ik was toentertijd nogal geschrokken van de goede doelenwereld. Ik was er heel naïef vol goede bedoelingen ingestapt. Ondertussen ben ik erachter dat je in elke sector te maken hebt met het old boys network en met mensen die het soms wat minder goed bedoelen."

 


Zit een comeback er nog in?

 


Jacobs: "Nee, het is klaar. Ik heb zeven jaar hard gewerkt en ook een aantal dingen kunnen neerzetten. Dat stemt tevreden. Maar ik heb er ook een kater aan overgehouden. De aandacht begon te verschuiven van de boodschap naar de boodschapper. Teleurstellend, maar de centrale boodschap van transparantie staat nog steeds. Eind 2006 ben ik met goede doelenpensioen gegaan. Ik ga heel andere dingen doen. Ik heb jaren zonder betaling gewerkt. Na zeven jaar goede dingen, ga ik nu zeven jaar slechte dingen doen."

 


Zie ook: www.estherjacobs.info  

gerelateerde items