Toon alles (2)
Edwin Venema

Verkiezings-hoax? ‘Advocaat Plasman wil verzekering tegen Postcode Loterij’

14 februari 2017, 08:00
Verkiezings-hoax? ‘Advocaat Plasman wil verzekering tegen Postcode Loterij’
Sommige Tweede Kamer-kandidaten doen alles om in het nieuws te komen. Strafrechtadvocaat Peter Plasman, oprichter van de partij Niet-stemmers, wil de Postcode Loterij aanpakken. Dat zei hij in het interviewprogramma Van Liempt 1-op-1 op RTL Z. Hij wil dat het mogelijk wordt om je te verzekeren tegen de loterij. Het nieuws heeft alle kenmerken van een hoax.

‘Loser van de wijk’

Volgens Plasman zijn er Nederlanders die bang zijn om 'naast de pot te grijpen'. Daarom voelen ze zich gedwongen om mee te doen met de Postcode Loterij. Maar die mensen moeten beschermd worden, vindt Plasman. De advocaat is niet te spreken over de werkwijze van de Postcode Loterij, die nu - zoals hij het noemt - op angst inspeelt om mee te doen. Met een verzekering voorkom je dat, zegt Plasman. '’Dan krijg je hoe dan ook dezelfde prijs als je buren. Daar ben ik voorstander van. Dat mensen zelf beslissen en niet te horen krijgen: je bent de loser van de wijk omdat je niet aan de Postcode Loterij hebt meegedaan.'’

Regenverzekering

Plasman onderzoekt of het juridisch mogelijk is je 'tegen zo’n gebeurtenis' te verzekeren. Hij ziet grote kansen, omdat het in zijn ogen vergelijkbaar is met een regenverzekering. 'Daar kan een festival dat schade zou lijden in geval van regen zich verzekeren tegen regenval.'’

De advocaat trok eerder namens een cliënt fel van leer tegen het spel Miljoenenjacht van de Postcode Loterij. Zijn cliënt zou in zijn zenuwen per ongeluk op de rode stopknop hebben gedrukt, waarmee hij een bedrag van vijf miljoen euro mis liep. Hij heeft nu een civiele procedure aangespannen.

Hoax
Onduidelijk is in hoeverre Plasman daadwerkelijk van plan is om een loterijverzekering in het leven te roepen en zijn voorstel een hoax is tegen de achtergrond van de komende verkiezingen. De advocaat is oprichter van de partij voor de Niet-Stemmers die zich, zoals de naam al doet vermoeden, sterk maakt voor de kiezer die niet stemt en die een hoog ‘tongue in cheek-gehalte’ heeft. ‘Niet langer wordt hun stem gekaapt door de andere partijen, vanaf nu krijgen niet-stemmers hun eigen zetels’, aldus de partij. Eventueel gekozen leden houden zich afzijdig van elke politieke beslissing. Het verkiezingsprogramma van de partij is dan ook zeer duidelijk: nooit stemmen in het parlement. 

Kandidatenlijst

De kandidatenlijst bestaat voor het merendeel uit advocaten en kent daarnaast twee zonen van Plasman. Ook Simone Bokma (Harley Davidson-dealer) en Remco Rhee (televisiemaker) nemen een plek in op de lijst.
Plasman heeft weinig eisen gesteld aan de kandidaten. Op de website van de partij werd gevraagd om personen die betrouwbaar zijn, geen lid zijn van een politieke partij, niet afhankelijk zijn van het inkomen verbonden aan het kamerlidmaatschap en overtuigd zijn van het verkiezingsprogramma. ‘De persoon zelf is onbelangrijk, als hij maar betrouwbaar is’, aldus Plasman eerder tegen NPO Radio 1.

►Bron: RTL Z, Metro
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
 
 
gerelateerde items