Hivos ontkent categorisch aantijgingen

Manuela Monteiro: 'Aantijgingen slaan in mijn ogen nergens op'
Manuela Monteiro: 'Aantijgingen slaan in mijn ogen nergens op'
9 maart 2011
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (10 maart) - Ontwikkelingsorganisaties SNV en HIVOS ontkennen met klem dat zij het intellectueel eigendom van een ontwikkelingsproject hebben gestolen. Deze beschuldiging werd uitgesproken in een artikel in Volkskrant van 7 maart.

"Het slaat nergens op in mijn ogen", zo reageert algemeen directeur Manuela Monteiro (foto) van HIVOS. De aantijging komt van de stichting Biogas for Better Life. Deze organisatie werd in 2008 opgezet door onder andere vertegenwoordigers van 27 Afrikaanse landen. De bedoeling was om in korte tijd 70.000 biogasinstallaties te bouwen in ten minste zes Afrikaanse landen. "Wij waren al in een vroeg stadium bij deze plannen betrokken, vooral de SNV. Die zijn al twintig jaar met biogas bezig. En ze hebben het idee en de methodiek ontwikkeld. Dan kan een organisatie die pas in 2008 werd opgericht nu niet een leidende rol opeisen."

Publiek geld
De gedachte dat bij zo'n project een intellectueel eigendom kan worden geclaimd vindt Monteiro vreemd. Alles wat SNV en HIVOS doen, gebeurt met publiek geld, zo zegt ze. De Afrikaanse stichting beweert dat toen alles in kannen en kruiken was SNV en HIVOS subsidie opstreken van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en vervolgens het contact met Biogas for Better Life verbraken.

Opstappen niet nodig
"Zo gingen de zaken niet", zegt HIVOS-directeur Monteiro. "We hebben maandenlang met de Afrikaanse stichting de plannen doorgenomen. En toen we die aan het ministerie gingen voorleggen, was Buitenlandse Zaken volkomen duidelijk. Er was een organisatie nodig die ervaren is in het beheer van fondsen. De Afrikaanse stichting gaf toe daar niet toe in staat te zijn. En zo kwam de subsidie van het ministerie, 30 miljoen euro, bij HIVOS terecht. De Afrikaanse stichting trok haar conclusies en stapte eruit, maar dat had niet gehoeven."

Lokaal personeel
"We wilden dat het niet zou lijken op weer een project dat blanken aan Afrikanen opleggen", zegt NeneTraoré van de Afrikaanse stichting.
Die bewering wijst Monteiro ten stelligste van de hand. De lokale bevolking voert het uit, zo zegt ze.
De beschuldigingen hebben geen invloed op het biogasproject. SNV en HIVOS willen in korte tijd in zes Afrikaanse landen zeventigduizend biogasinstallaties bouwen. Met de mest van een paar koeien kan een gezin zelf in de energiebehoefte voorzien. "Het vergemakkelijkt het leven van arme mensen en het levert een bijdrage aan de productie van duurzame energie", aldus HIVOS-directeur Monteiro.