Hirsch Ballin wil verklaring goed gedrag vrijwilligers

5 april 2007
Nieuws | | Vrijwilligers

Recente incidenten met pedofiele vrijwilligers, onder andere bij sportverenigingen, zijn minister van Justitie Hirsch Ballin (en de Tweede Kamer) een doorn in het oog. Tijdens een kameroverleg afgelopen week heeft de bewindsman aangekondigd dat hij wil gaan onderzoeken of vrijwilligers gratis een Verklaring Goed Gedrag kunnen krijgen.


Voor leraren was een Verklaring Goed Gedrag altijd al verplicht. Wat de minister betreft gaan organisaties die met kinderen werken hun vrijwilligers nu ook aanmoedigen om een dergelijke verklaring te overleggen.



Voor wetgeving voelt de minister niet veel. Hij hoopt dat de organisaties dit zelf willen oppakken. Wel zal de minister kijken of het mogelijk is dat de betreffende verklaring gratis kan worden verkregen. De kamer heeft op dit voornemen instemmend gereageerd, en is blij dat de minister bovendien onlangs de eisen voor het verkrijgen van een VOG heeft verscherpt. Wie de afgelopen twintig jaar een taak- of gevangenisstraf heeft gehad voor een zedendelict, krijgt geen bewijs van goed gedrag meer.