Van de Gronden over het zilte land, tussen weemoed en belofte

23 mei 2016, 12:07
Het tijdschrift Wantij is nu verkrijgbaar
Het tijdschrift Wantij is nu verkrijgbaar
Wantij, tijdschrift over natuur en milieu in Zeeland, is verschenen. Het is volledig gewijd aan de Thijs Kramerlezing die afgelopen maand in Middelburg gehouden werd. Johan van de Gronden, filosoof, schrijver en directeur van het Wereld Natuur Fonds, sprak over ‘Het zilte land, tussen weemoed en belofte’.
 
De lezing van Van de Gronden ging over de natuur vroeger in Zeeland (‘zo lang het duurt, een eeuwigheid gelukkig’), de actuele staat van de natuur en de belofte van een Delta waarin de terugkeer van spectaculair hoge natuurwaarden mogelijk is. De tekst van de lezing staat integraal in Wantij.
De overige bladzijdes gaan verder in op het thema van de lezing. Er staat een interview in met Johan van de Gronden over zijn drijfveren en zijn ecologische voetafdruk. Verder staan er artikelen in Wantij over de relatie tussen natuur, mens en geschiedenis in Zeeland; over het verdwijnen van het Zeeuwse dialect en de afname van diversiteit van planten en dieren; over de huidige beleving van natuur.
 
Ook zijn er interviews met fotograaf Loes de Jong en met Klassiek van Dichtbij die het muzikale intermezzo op de lezing verzorgde.
 
U kunt hier de Wantij downloaden.
 
gerelateerde items