Herdenkingsbandjes MH17 leveren 26.000 euro op voor het goede doel

28 oktober 2014, 15:54
Herdenkingsbandjes MH17 leveren 26.000 euro op voor het goede doel
Herdenkingsbandjes MH17 leveren 26.000 euro op voor het goede doel
Polsbandjes waarmee slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne worden herdacht, hebben 26.000 euro in het laatje gebracht. Ruim 30.000 exemplaren werden besteld via de website ikzaljenooitvergeten.com. De broer van de omgekomen Eric Vleesenbeek uit Bergen op Zoom nam het initiatief voor de bandjes. Nu er duizenden polsbandjes zijn verkocht, stopt Don Vleesenbeek met zijn actie.

Eric Vleesenbeek was een van de 298 passagiers op vlucht MH17, die in juli neergehaald werd boven Oekraïne. Zijn broer Don bracht de witte herdenkingsbandjes met de tekst 'Ik zal je nooit vergeten' op de markt. Hij is onder de indruk van de vele bestellingen. ‘De respons die ik op die actie kreeg, was overweldigend.’

Goede doelen
Het geld dat met de polsbandjes is opgehaald wordt verdeeld onder goede doelen. ‘Een kwart gaat naar het Aidsfonds. In het toestel zaten wetenschappers, aidsonderzoekers en activisten. Met het geld kan hun goede werk worden voortgezet’, aldus Don. Een ander deel van het gedoneerde geld gaat naar stichting Zonnebloemenboeket. Deze stichting heeft zonnebloemen van de rampplek naar Nederland gebracht en maakt daar een stilleven van voor de nabestaanden. Dat wordt gedaan door de Eindhovense kunstenaar Bas Meeuws.

Herdenkingsteken
De helft van het geld, zo'n 13.000 euro wordt besteed aan een monument voor de slachtoffers van de ramp. Het is nog niet bekend wanneer en waar zo'n monument moet komen. ‘Eerst moeten alle slachtoffers geïdentificeerd worden. Daarna kunnen we pas gaan nadenken over een herdenkingsteken’, aldus Don.

(Bron: Omroep Brabant)
gerelateerde items